Sfaturi pentru nou-veniti in Canada

2 Comments Articol citit de 1,493 de curiosi.
Popularity: 16%

   Ce trebuie sa faci dupa ce ajungi in Canada?
   Ceea ce urmeaza nu sunt niste reguli stricte, sunt doar pasii pe care mai devreme sau mai tarziu va trebui sa-i urmezi. Canada ca orice tara are regulile ei si fiecare trebuie sa se integreze in societatea canadiana.

Sunt lucruri foarte importante multe dintre acestea si obligatorii. De exemplu cum ar fi solicitarea cardului tau de sanatate (Health Card) sau a numarului tau de Asigurari Sociale (Social Insurance Number). Fara aceste doua nu iti poti gasi un job, spre exemplu, sau nu poti sa te conectezi la serviciile de telefonie, tv, internet, etc.

People on the street

   Daca ai prieteni in orasul in care ai ajuns, le poti cere sa te ajute, in masura timpului care il au disponibil, sa iti gasesti un apartament de inchiriat, pentru ca asta este primul pas. Noi spre exemplu am venit aici la o familie de romani, ea fosta colega de serviciu a sotiei mele, care ne-au ajutat sa ne gasim casa usor, mutandu-ne dupa numai 3 zile in casa noastra.

Posters near CN Tower - Toronto

   In linii mari, pasii de facut dupa sosirea in Canada, sunt astia:

   • Deschide un cont bancar (de cont bancar vei avea nevoie la aproape tot ce faci aici: plata chirie, plata utilitati, la angajare ti se cere contul bancar salariul intrandu-ti direct in cont, samd)

   • Gaseste un loc unde sa locuiesti (cel mai important pas)
   • Solicita un Numar de Asigurari Sociale (Social Insurance Number - SIN). Noi am facut un appointment inainte si cand am mers a durat foarte putin. Asa ca fixeaza inainte ora si ziua telefonic, si cauta un birou aproape de casa. Noi am gasit pe internet la 10-15 min de locul unde locuiam.
   • Da telefon la unul dintre operatorii de telefonie, internet, cablu TV si aboneaza-te cat mai repede. Asta in ideea ca ai deja (eu mi-am adus pc-ul din Romania, componentele bineinteles) un computer si un TV. In general poti obtine free telefonul daca optezi pentru toate serviciile de la acelasi operator. Noi am ales Rogers, in ultimul timp nu-mi mai place dar pana gasim altceva mai bun ramanem asa. Noi avem telefon fix dar sfatuiesc pe oricine sa aleaga un plan de familie pentru telefon mobil. Un mobil iti da libertate de miscare mai ales cand incepi sa cauti job si vei fi pe drumuri permanent cautand un loc de munca, un telefon mobil te va ajuta foarte mult sa fii usor gasit de posibilii angajatori si sa tii un bun contact cu familia.

   • Solicita un Card de Sanatate (Health Card - OHIP). La fel fixeaza ora si data pentru asta, telefonic. Sa fii pregatit pentru facut fotografii. Cardul va contine o fotografie cu tine.
   • Solicita Ajutorul Fiscal pentru Copil (Child Tax Benefit). Nu uita de appointment!
   • Gaseste Centrul de Sanatate Comunitara (Community Health Centre) cel mai apropiat de casa

People at a cross street near CN Tower

   • Gaseste Centrul de Resurse de Forta de Munca (Employment Resource Centre) cel mai apropiat de casa
   • Gaseste Biblioteca Publica (Public Library) cea mai apropiata de casa. La biblioteca am fost noi la inceput, cand inca nu aveam internet acasa. Trebuie sa te inscrii doar, apoi cu cardul poti rezerva online un computer pentru ca accesa internetul. Noi aveam biblioteca chiar langa bloc.
   • Obtine informatii despre drepturile tale ca angajat si chirias
   • Afla, daca ai copii de scoala, unde ii poti inscrie si celelalte detalii care te intereseaza. Aici copii sunt inscrisi la scoala de la 6 ani, daca am inteles bine, baiatul unui prieten de-al nostru a sarit direct in anul urmator, adica nu a facut un an tocmai din cauza ca varsta lui era in concordanta cu al an de scoala si nu cu cel din Romania.
   • Fa rost de harti ale strazilor si informeaza-te despre rutele autobuzelor. La fiecare statie de metrou, in Toronto spre exemplu, gasesti o harta mare, gratis, cu toate rutele transportului in comun din oras. Noi am gasit-o si downloadat-o de pe net. O poti gasi scriind in google: ttc map.

Toronto - downtown

   • Fa-ti un test de limba, franceza sau engleza, depinde de regiunea unde ai ajuns in Canada (pentru Ontario test de limba engleza). Poti cauta pe google: english level assesment ca sa gasesti mai multe informatii si unde sunt sediile in orasul tau unde iti poti testa nivelul de engleza. Vei primi un anumit nivel de limba dupa evaluare, nivel care te va orienta spre o clasa de invatare a limbi respective. Noi am facut cursuri de engleza la LINK pe Overlea Street. Cursurile sunt gratuite, te accepta daca sunt locuri libere, daca ai copil se asigura daycare pe perioada cat esti in sala de curs.
   • Afla unde ai sa faci cumparaturile
   • Obtine informatii despre gasirea unui loc de munca
   • Incepe sa cauti informatii pe internet despre ce te intereseaza si fii la curent cu oferta de munca din orasul tau, ce pregatire ai nevoie sa reusesti in Canada, samd.
   Era sa uit, IN CANADA SERVICIILE IN SPECIAL, SE NEGOCIAZA! Deci fii ferm cand discuti despre abonarea la internet, TV, telefon sau orice altceva gen de servicii ceri.
   Succes!

Share This Post

Articole similare

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

Add to Technorati Favorites

2 Responses to “Sfaturi pentru nou-veniti in Canada”

  1. gad Says:

    Mi-a atras atentia un articol despre ridicarea vizelor pentru Canada in cateva luni. Ce zic cei de acolo despre asta?

    Current score: 0
  2. Cum poti emigra in Canada? at Un roman in Canada Says:

    [...]    Mai exista un tip de emigrare, cea umanitara pentru refugiati sau aziliati. Este posibila cand o persoana este in pericol datorita convingerilor religioase, politice, etc din tara sa. Personal n-am auzit de niciun roman care sa fi ajuns in Canada prin aceasta metoda. Din cate am inteles nici nu prea este posibil sa ceri azil sau statut de refugiat in Romania fiind, deoarece Romania este considerata o tara democratica chiar daca in realitate nu este asa. O stim cu totii…    In Canada se mai poate emigra ca si om de afaceri insa trebuie sa demonstrezi ca detii intre 350-500mii dolari canadieni pe care ii vei investi in Canada sau cu care vei face o asociere de business aici. Statul canadian urmareste persoana si dezvoltarea afacerii pe perioada celor 3 ani pana la capatarea statutului de cetatean canadian.    Mai poti citi un articol cu sfaturi utile pentru noii emigranti aici. [...]

    Current score: 1

Leave a Reply

send comment from Comment Client

*
To prove you're a person (not a spam script), type the answer to the math equation shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the equation.
Click to hear an audio file of the anti-spam equation