Romanii din cartile canadiene

6 Comments Articol citit de 749 de curiosi.
Popularity: 68%

Mi-ar place sa mai am timp de citit, asa cum, adolescent fiind, fie aveam nesfarsitele liste de carti de citit in vacanta fie chiar gaseam ceva interesant de citit din proprie initiativa.

Tot framantandu-mi neuronii intr-o zi gandindu-ma unde as putea gasi informatii mai multe si mai detaliate despre romanii din Canada, m-am trezit cautand carti, carti scrise despre romanii de aici. Si am gasit, nu foarte multe ce-i drept, insa cu titluri relevante si care te imbie la citit. O parte dintre aceste carti sunt de autori straini si se refera la romanii din America de Nord (United States of America si Canada).

Prima carte tiparita scrisa de un roman care face referire la viata romanilor din Canada si US, a aparut in 1922 la Chicago si se numeste The Romanians in America, autor Serban Drutzu. Au urmat apoi carti despre viata romanilor din America de Nord: A Study of Assimilation among the Roumanians of the United States (New York, 1929) de Christine A. Galitzi (o puteti citi online aici), The Romanian Orthodox Episcopate of America: The First Half Century, 1929–79 (Jackson, Mich., 1979) scrisa de Gerald Bobango.

Romanii sunt prezenti in enciclopedia scrisa de George Nan Encyclopedia Canadiana (Toronto, Ottawa, Montreal, 1972–77) si in enciclopedia lui G. James Patterson, The Canadian Encyclopedia, 2nd ed. (Edmonton, 1988). Acesta din urma a mai scris despre romani in The Romanians of Saskatchewan: Four Generations of Adaptation (Ottawa, 1977). Présence roumaine au Canada, o carte relativ recenta scrisa de Jean Tranu si publicata in Montreal in 1986, reprezinta o monografie in detaliu a prezentei romanilor pe teritoriul canadian.

Cele doua episcopate a Bisericii Ortodoxe Romane din Canada, prin intermediul materialelor bisericesti s-au constituit de-a lungul timpului ca o sursa buna de informare asupra activitatilor din comunitatea romaneasca din Canada. Intr-unul dintre calendarele bisericesti George Ursul publica The Old Church in the New World – A Study of Orthodoxy in Canada (Romanian Orthodox Missionary Episcopate in America, Detroit, 1976), care prezinta istoria bisericilor romanesti ortodoxe din America.

In Toronto exista o publicatie, numita Ecouri romanesti (Romanian Echoes; Toronto, 1962–84), care publica informatii si tinea se pare romanii aproape. Acum se stie deja, comunitatea romaneasca e impastiata sau altfel spus lipseste cu desavarsire.

Am mai gasit o carte din 1972, Canadian Ethnic Groups Bibliography, scrisa de Andrew Gregorovich, aparuta in Toronto si o alta din 1980 - The Romanians in America and Canada (Detroit), scrisa tot de un nene cu nume de rus, Vladimir Wertsman.

Mai exista o carte, disponibila la Multicultural History Society of Ontario (Toronto), scrisa de Aurel Sasu in 1991, The Romanians in Canada.

Probabil cele mai importante surse de informare despre romanii din Canada, se pot gasi la Multicultural History Society of Ontario si la Romanian Cultural Centres of Montreal, Hamilton, Regina, Edmonton, si Calgary. O parte dintre aceste centre culturale sunt gazduite in incinta bisericilor romanesti. In Statele Unite, cea mai importanta sursa de informare despre romanii din US si Canada, de-a lungul vremurilor, o reprezinta History Research Center de la Universitatea Minnesota.

Cam atat despre carti in care apar romanii emigrati in Canada. Sper sa reusesc si eu sa citesc o parte din ele. Ma mana curiozitatea sa stiu cum se prezentau romanii acum cateva decenii mai ales, cum reuseau ei sa emigreze in vremea lui Ceausescu si daca au avut succes pe teritoriul Americii. In prezent nu ma indoiesc, cei ce ajung in Canada sau US, fac treaba buna. Descoperisem chiar ieri un site, unde adminstratorul a pus linkuri o gramada, o colectie impresionanta de altfel, cu site-uri ale romanilor din diaspora. Mai mult de 60% dintre ele, sunt ale romanilor din America. Se pare ca unii chiar au succes aici. Era sa uit, asta este siteul referitor la romanii din afara tarii.

Share This Post

Articole similare

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

Add to Technorati Favorites

6 Responses to “Romanii din cartile canadiene”

 1. Flavius Says:

  Foarte interesant, Vic… Interesant si pentru noi astia din tara….
  Numai bine
  Flavius

  Flaviuss last blog post..Tristul Braşov… de poveste!

  Current score: 1
 2. Florin Says:

  Frumos articol. Eu zic sa trimiti niste poze din Canada sa ne “spalam” si noi ochii, saracii de noi, ca nu vedem numa “criza financiara” peste tot si o tara care in ciuda “cresterii economice” raportate, merge din ce in ce mai rau.

  Florins last blog post..Emag.ro in top 3

  Current score: 1
 3. Dorian Says:

  Si eu cred ca ai postat informatii pretioase si importante mai ales pentru romanii canadieni. Am vazut cateva din cartile pomenite de tine, dar de altele nici habar n-am avut

  Dorians last blog post..Prima leapșă pe 2009

  Current score: 1
 4. valeo Says:

  Bine te-am gasit, Vic! E drept ca nu prea se vorbeste despre o istorie a romanilor din afara granitelor. Probabil si pt ca in stradania de a se integra romanii reusesc mai putin sa iasa in evidenta, istoric vorbind. Lipsa de unitate e o problema si sper din tot sufletul ca lucrurl acesta sa dispara cit mai curind…

  PS. Am gasit o istorie in linii mari a romanilor de acolo intre 1901-2002. Link aici: http://membres.lycos.fr/romanianamericana/romanianamericana/100_mtl_ro_ro.htm

  valeos last blog post..

  Current score: 1
 5. vic Says:

  Foarte interesant linkul. O sa citesc pe indelete zilele astea. Merci si bine ai revenit! :)

  Current score: 1
 6. tudor Says:

  oau! daca nu auzeam de la tine, nu credeam ca exista atatea carti cu romani care au plecat in alte tari! good post!

  cheers!

  tudors last blog post..particip la un concurs foto

  Current score: 1

Leave a Reply

send comment from Comment Client

*
To prove you're a person (not a spam script), type the answer to the math equation shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the equation.
Click to hear an audio file of the anti-spam equation