E-urile noastre sunt mai bune decat alea

7 Comments Articol citit de 185 de curiosi.
Popularity: 7%

Cand eram inca in Romania imi imaginam Canada si alte tari cu alura de civilizatie ca fiind tari in care E-urile, coloranti, aromatizantii, emulgatorii si alte prostii de genul asta prezente din plin in Romania, sunt sortite disparitiei sau macar au un regim de supraveghere sever si controlat in componenta produselor alimentare existente pe piata.

Dupa ajungerea aici si inscrierea baiatului la Day Care (gradinita) imi creasem impresia ca regimul alimentelor aici in Canada este extraordinar de bine controlat si legile sunt si mai draconice. Asta dupa ce pe peretii, geamurile si usile institutiei respective (gradinita este in aceeasi cladire cu scoala publica) erau “tapetati” cu afise gen “Interzis accesul cu alune in scoala!”, “Interzis accesul cu nuci in scoala!”, “Interzis accesul cu banane in scoala!” …. etc.

Poza din Eaton Centre - Toronto Downtown

Am fost chiar la un fel de sedinta cu parintii in care s-a facut mare tevatura mare cu produsele acestea (alune, nuci, banane, lapte, etc) considerate alergogene.

Pana aici e totul bun. Asta pana in ziua inca care si-a serbat fiu-miu onomastica. Ce credeti? Nu ne-au lasat sa aducem tort ca deh contine produse ce tulbura alergiile. In schimb Robert a venit acasa cu limba albastra de la sutele de grame de coloranti ce cu siguranta au colorat tortul atat de frumos. Albastrul ala cred ca batea de departe pana si albastrul nostru de Voronet…

E greu de inteles nu numai pentru noi romanii, veniti ca din alta lume aici, dar probabil si pentru contribuabilul din mosi stramosi al Canadei, cum se poate pune atat accent pe treaba asta cu alergiile si sa ignore (aproape) complet prezenta colorantilor, E-urilor si asa mai departe? Asta ca sa nu mai zic, ca pe toate ambalajele alimentelor nu exista scris clar ce E-uri contin, se scrie doar denumirea chimica gen acid citric (E330) confundat de un prieten din necunoastere cu vitamina C (din cauza ca termenul citric te trimite cu gandul la citrice, diabolic nu?).

Mai jos si perla (culinara) gasita pe net.

Dietary restrictions:
Citric acid and citrates can normally be consumed by all religious groups, vegans and vegetarians. Citric acid does not cause allergic reactions in people who are allergic to oranges and citrus fruits, as it is commercially made from sugar, not fruits. Citat din Food-info

PS. Pentru cei care inca mai confunda Acidul Citric cu Vitamina C, asculati la mosu: Vitamina C este acidul ascorbic. Daca va mai aduceti aminte de pe la biologie/anatomia omului exista chiar si cazuri in istoria omenirii cand navigatorii de vase au murit sau au fost afectati grav de scorbut, cauzat de lipsa de Vit C fiindca si-au luat la drumuri lungi carne din belsug insa au omis (unii) fructele si legumele.

Share This Post

Articole recomandate

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

Add to Technorati Favorites

7 Responses to “E-urile noastre sunt mai bune decat alea”

 1. ketherius Says:

  Pai ce e facut de fabrica si aprobat de guvern, e sanatos si recomandabil. Ce e natural, le tulbura alergiile si refluxul acid si culoarea mancarii.

  ketheriuss last blog post..Guvern vs. securitate nucleara

  Current score: 0
 2. vic Says:

  Exact :)) Acuma sa o zic pe bune mi-e imi plac enorm hot-dogii canadieni. Au o savoare si un gust de imi saliveaza gura numa cand ma gandesc la ei. Din Romania priveam cu dezgust americanii cu gura plina de big-mac-uri si de alte mancaruri de fast-food.

  Ne mai schimbam si noi. Ori o fi de la faptul ca in romania parca toate erau facute din carne de pisica.

  Current score: 0
 3. zamolxis Says:

  acidul citric apare natural in citrice, deci nu cred ca este chiar asa nociv. s-ar putea sa aiba un rol in ulcere. marinarii sufereau de scorbut si fiindca vitamina c nu se “pastreaza” bine, chiar daca luau fructe cu ei.

  zamolxiss last blog post..Google, Zoso si Trilema

  Current score: 0
 4. Canadian Stories Says:

  Intreb intr-un store in Toronto: “E sanatos produsul asta?/ Da, ca e aprobat de Ministerul Sanatatii. Nu are cum sa va faca rau!”

  Current score: 1
 5. vic Says:

  Zamolxis, E330 (acid citric) – produce afectiuni ale cavităţii bucale (afte) si are actiune cancerigenă.
  Se gaseste in cele mai multe sucuri care se află în comert (NU naturale), mustar (sub forma de arome), ciuperci conservate, etc.

  E330 este un acidifiant si un antioxidant, adica este un produs sintetic si nu are nicio legatura cu portocala :)

  Current score: 0
 6. Antoaneta Says:

  Acidul citric se gaseste si in cutiile de rosii conservate.
  Iaurturile, chiar cele biologice, contin smantana si lapte praf, sau substante lactate modificate, in loc de lapte si bacterii, cum este normal.
  Paine nu poti lua decat de la brutarie daca vrei una fara zahar, otet, E-uri si conservanti
  Smantana contine diverse chimicale (2-3 feluri de gum) care o fac sa se ingroase cand o gatesti.
  Legumele Dumnezeu stie cu ce ingrasaminte si pesticide au fost crescute
  Pestii sunt susceptibili de a contine mercur
  Carnea - iarasi, nu stim in ce conditii au crescut animalele si ce hrana au primit, cand iau pulpe de pui de la Metro scot multa grasime din ele, cand am luat poulet de grain se putea consuma ca atare.

  Lectura recomandata: etichetele produselor.

  Antoanetas last blog post..Evadare

  Current score: 0
 7. Ovidiu Says:

  Astea cu Eurile sint parte din ignoranta romaneasca cu privire la alimentatie. Ce e “natural” nu este sanatos neaparat si ce e “artificial”, chiar daca nu e sanatos, nu e neaparat nesataos. In tarile civilizate unde se maninca “chimic” oamenii sint mult mai sanatosi, au speranta de viata mult mai lunga si sint activi pina la virste mult mai inaintate decit in tarile unde se maninca “natural” si la 50 de ani faci infarctu. Chimicalele astea pina la urma te tin in viata ca sa nu faci botulism si sa crapi.
  Apoi unde e limita dintre artificial si natural e greu de definit, atita vreme cit mai toate chestiile artificiale din mincare sint facute din alimente naturale.

  Current score: 0

Leave a Reply

send comment from Comment Client

*
To prove you're a person (not a spam script), type the answer to the math equation shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the equation.
Click to hear an audio file of the anti-spam equation