Discriminarea in Canada (continuare la articolul legat de cele 5 mituri)

20 Comments Articol citit de 1,014 de curiosi.
Popularity: 56%

   De fapt o sa fie numai 4… al cincilea murind pe drum ca am tot cautat date legate de birocratie in Canada insa se pare ca aici nu s-a inventat. Asta spre bucuria noastra a romanilor veniti dintr-un stat unde hartogaraia ne-a sufocat si epuizat pe toti. Asa ca vorba aia, cei patru erau trei, Ioan, Luca si Matei :)

   Azi o sa mai vorbesc numai de cel de al 4-lea punct din lista mea: discriminarea
Chiar daca, sincer vorbind, eu n-am prea simtit pe pielea mea (desi treaba cu lipsa mult-pretuitei experiente canadiene, la interviurile pentru job, ma scoate din minti) se pare ca exista ceva discriminare si ura rasiala si la case mai mari cum este Canada, asta daca romanii inca mai cred ca discriminarea in Romania este chiar asa alarmanta. Problema Romaniei sau cel putin asa cum zic tarile dezvoltate ale mamei Europa, ar fi rromii. Acum nu vreau sa reiau discutii mai vechi legate de aceasta etnie ca pur si simplu nu prea ma mai intereseaza soarta ei asa cum nici pe canadian nu prea il doare de mine ca roman.

   La fel ca si datele din Romania sunt convins ca si statisticile despre Canada sufera o voalare si asta pentru ca, Canada “importa” anual sute de mii de emigranti, si cine si-ar face reclama proasta in situatia asta. In Romania cifrele sunt inexacte pentru ca ele trebuie sa reflecte progresul Romaniei, daca poate fi vorba de asa ceva, mai ales de cand este stat apartinand Uniunii Europene, chiar daca de fapt Romania este doar o piata desfacere si nimic mai mult, cunoscand cu totii punerea pe butuci a economiei nationale si transformarea fabricilor si uzinelor in depozite de preluare a produselor de import.

   ROMANIA - statistici discriminare rasiala
   Curios dar prima data am gasit laude la adresa Romaniei “Raportul (UE 2006) consemneaza faptul ca in 2006, in Romania au fost inregistrate oficial (numai) 9 cazuri de discriminare rasiala, sanctionate cu amenzi cuprinse intre 400 si 8000 de euro.” (Nou-raport-privind-discriminarea-in-UE)
   „Sint numeroase cazuri de discriminare a copiilor de etnie rroma. Am avut cazuri in care au fost refuzati la inscrierea la gradinita. De asemenea, s-a constatat ca uneori se descurajeaza inscrierea lor la scoala”, a declarat George Roman pentru website-ul divers.ro
   Raman numai cu aceste doua exemple din www despre discriminarea din Romania, ambele referitoare la rromi, se pare singura etnie defavorizata din considerente de ura rasiala. Nu vreau sa vorbesc mai mult de Romania ca stim cu totii cate acuze si suturi in fund a luat Romania si cati clabuci s-au facut la gura pe aceasta tema…
   Totusi daca vreti sa mai cititi si alte articole, pe care eu le-am gasit relevante, le gasiti aici:
- discriminarea rasiala din Salaj
- cazuri celebre de discriminare a rromilor
- alte cateva cazuri
- Romania a platit 15.000 de euro intr-un caz de discriminare rasiala

   CANADA - discrimination
La prima vedere si din statisticile guvernamentale, Canada pare o tara in care discriminarea este la cote minime. Insa nu la aceeasi concluzie ajungem cautand pe internet, unde datele mai putin “oficiale”, sau “gura targului” cum zicem noi romanii, nu prea ne confirma acest lucru.

   In 1980, barbatii proaspati imigranti castigau 85 centi comparativ cu $1 castigat de cei nascuti in Canada. In 2005, castigul a scazut la 63 centi la noii barbati imigrati si 56 centi pentru femeile imigrate in 2005 fata de acelasi dolar castigat de canadienii autentici. Cu alte cuvinte imigrantii, sau cel putin noii imigranti castiga in prezent, in medie, cam jumatate din cat castiga canadienii, pe acelasi loc de munca. (macleans)

   Barbatii imigrati in Canada, cu studii superioare (probabil cu diploma de Canada - nu-mi suna clar articolul), castiga 48 centi fata de canadieni cu aceleasi studii universitare care castiga 1$ pentru acelasi volum de munca si aceeasi pozitie in firma. Cca. 30% dintre imigrantii cu studii superioare lucreaza in joburi in care este suficienta o diploma de liceu, numarul lor fiind mai mult decat dublu fata de al persoanelor nascute in Canada care sunt in acceasi situatie. (CBC Canada)

   “Racialized communities are experiencing a disproportionate level of poverty. In Toronto, they are three times more likely to be poor than others because of the barriers and challenges they face in the job market” explained Grace-Edward Galabuzi, a professor at Ryerson University. “Toronto District School Board trustees - who observe expulsion hearings - have reported that at least 80% of students being expelled are from racialized groups – most commonly Black students.” “43% of children living in poverty in Ontario are from racialized groups.” “Racialized workers are most likely to be in low-status jobs. They make up over 40% of workers in the sewing, textile and fabric industries, over 36% of taxi and limo drivers, and 42% of electronics assemblers.” (Colour of Poverty)

   Yves Engler si Bianca Mugyenyi scriu un articol foarte detaliat si plin de date despre canadian racial discrimination pe care il puteti studia aici.

   Ca si procente functie de dificultatile pe care le intampina imigrantii care au intre 2 si 4 ani de Canada, cifrele sunt acestea:
1. insuficienta experienta canadiana (discriminare?) - 49.5%
2. insuficiente conexiuni pe piata muncii (recomandari?) - 37.1%
3. neluarea in considerare la angajare a experientei din patria de origine - 36.6%
4. neluarea in considerare la angajare a calificarii din patria de origine - 35.4%
5. lipsa joburilor - 32.4%
6. insuficiente recomandari de la angajatori canadieni - 32.1%
7. insuficiente cunostinte de limba - 31.9%
8. imposibilitatea de a gasi job in domeniul dorit - 29.8%
Canada: Immigrants’ job search difficulties, 2005

   Si ceva amuzant, am gasit fenomenul de nepotism descris pe un site canadian: “Nepotism. It’s defined as appointing or hiring relatives to positions based on family status rather than on merit.” Deci exista nepotism si in Canada? Ha ha! Networkingul este descris tot ca o forma de nepotism: “It is a common practice with which people are helped by friends or contacts to get a job or a position in Canada. The candidate for a position who already has a connection with an organization, is more likely to receive “serious” consideration for the job. So people are often hired on the basis of whom they know instead of what they know. In other countries this practice is openly known as nepotism.”
(Canadaimmigrants.com)
Funny enough?

Share This Post

Articole similare

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

Add to Technorati Favorites

20 Responses to “Discriminarea in Canada (continuare la articolul legat de cele 5 mituri)”

 1. noryshor Says:

  tre sa recunosc ca de data asta chiar m-ai pus pe ganduri. si nu in ce priveste networkingul ce-l gasim si in sua, ci in ce priveste salariile. nu stiam toate astea.
  intrebarea mea e: odata ce ai cetatenia canadiana esti privit tot ca un imigrant?

  noryshors last blog post..O leapsa: 10 amintiri de toamna

  Current score: 0
 2. Adrian Says:

  “Cei patru erau trei, Luca si Matei” - asta asa ca si corectura.

  In Romania, tiganii au lucuri rezervate la facultate. Da, e discriminare, dar inversa. Daca unui tigan ii e refuzat accesul intr-o locatie oarecare, in marea majoritate a cazurilor este pentru ca pute, nu pt. ca ar apartine altei etnii.
  Sa nu ma intelegi gresit, am prieteni tigani si sunt ok (si hai sa folosim termenul asta- tigani - ca e mai normal), dar marea lor majoritate nu isi au locul in societatea noastra - cu obiceiurile lor. Daca ai avea un canibal in casa… ar fi discriminare ca nu il lasi sa roada seara din manuta ta ?

  Sunt convins ca si Canada musteste de asa zisa “discriminare”, dar pana la urma… poti pleca acolo relativ cu capul sus .. si in 3 ani esti canadian - daca ti neaparat. In Europa. … suntem in UE, avem dreptul la libera circulatie si la munca oriunde in UE, dar din pacate nu avem DREPTUL SA IL EXERCITAM .
  Probabil ne vedem in Canada intr-un an…

  P.S. Mersi pt posturi, le citesc zilnic. Fiind destul de proaspat acolo - reprezinti o imagine buna a imigrantului roman acolo. Multa bafta!

  Current score: 0
 3. zamolxis Says:

  Interesante datele despre Canada, ai facut ceva research. Ai citit rapoartele Amnesty International re: Romania si Canada?

  zamolxiss last blog post..Topul celor 10 obsesii romanesti - de fapt, mondiale

  Current score: 0
 4. vic Says:

  Noryshor, intrebarea ta este buna si la obiect. Nu m-am gandit pana acum la asta insa cred ca tot ca emigrant esti vazut o vreme sau cel putin pana ajungi sa vorbesti limba engleza la perfectie, ceea ce ma indoiesc ca se va intampla chiar dupa cativa ani buni de vorbit numai in engleza.
  Cum zicea cineva si bine zicea ca limba pe care o vorbesti de mic copil iti formeaza pana si oasele gurii (mandibula, bolta palatina, etc) , astfel ca oricat te-ai chinui sa vorbesti engleza perfect, dupa 30 de ani de vorbit in romana, e aproape imposibil…

  Current score: 0
 5. vic Says:

  Cu placere Adrian! Scriu si eu despre Canada in masura timpului care il am si incercand sa fiu cat mai obiectiv. Uneori suna a exagerare alteori a dezinformare insa realitatea este asta si chiar daca cifrele uneori nu reflecta perfect realitatea raman singura masura a ei. Pai te vad hotarat, ai depus dosarul pentru Canada?
  Zamolxis, in materie de documentare esti number one, cel putin intre blogurile care (le mai) citesc. Articolele tale seamana mai mult a lucrare de diploma decat a posturi de blog :) N-am apucat sa citesc, ai un link?

  Current score: 0
 6. vic Says:

  Apropos de discriminare, http://www.independent.co.uk/news/world/europe/romanian-actress-battles-racism-in-italy-956707.html

  Current score: 1
 7. Florin Says:

  Au si altii probleme sau numa Romania ? Nu am iesit prea mult in lume si nu cunosc decat de unde lucrez (mass-media). E grea viata de roman dar si frumoasa indiferent unde traiesti.

  Current score: 0
 8. zamolxis Says:

  :D
  merci, o iau de compliment. keep it real, man! :P

  zamolxiss last blog post..10 motive sa folosesti Opera si sa uiti de restu’ I

  Current score: 0
 9. vic Says:

  Romanul face haz de necaz si de asta oriunde ar fi supravietuieste. E perfect adaptat la hatisurile vietii. Eu am sarit din Romania in Canada, despre altii nu stiu, dar daca e sa zic de discriminare, citesc in presa europeana ca nici acolo nu stau chiar roz. De fapt cred ca europenii is ce-i mai discriminatorii dintre toate neamurile pamantului. Poate din cauza ca nu au avut pana acum cativa ani prea multi emigranti si acum s-au cam trezit cu toti pe cap…

  Current score: 0
 10. Florin Says:

  Pe deoparte le dau dreptate mai ales celor din italia care se confrunta cu rromii insa nu ar ttrebui sa generalizeze. Adica cum poti sa vorbesti 1-2 zile in presa despre un roman care salveaza italienii si 1 saptamana despre romanii care fura sau cersesc. Doi la mana, de ce persecuta toti romanii si ii amesteca cu rromii ? De ce nu prezinta romanii care au afaceri legale si produc pentru statul italian. Aici intervine si statul Roman care nu stie sa iti tina tinerii acasa.
  Imi cer scuze ca postez link-ul dar aici http://blog.rohanmedia.com/?p=230 scriam despre o cunostinta cu care am povestit si a plecat in Spania. Si pentru ce ? Pentru conditiile un pic, nu mult, un pic mai bune. TRAGIC!

  Florins last blog post..Romania-Franta un scor “incendiar”

  Current score: 0
 11. vic Says:

  Cu rromii e cant lung si nu mai am chef sa-l fredonez. Am mai scris prin articole despre ei si a sarit lumea in sus… Daca e sa ne cotropeasca si aici iau avionul si ma duc in oraselul lui Andix. Ca stiu ca la tigani nu le place frigul :))

  Current score: 0
 12. Florin Says:

  Depinde de grade, daca sunt multe grade sub 0 e nasol ca se apuca de furat lemne :))

  Florins last blog post..Romania-Franta un scor “incendiar”

  Current score: 0
 13. Cristi Says:

  da, din pacate discriminarea asta a imigrantilor exista, e la scara larga, se scrie, se vorbeste si se face foarte putin pe tema asta. Am scris si eu altadata de plata la 2/3 a strainilor. Si-s date publicate de Statistics Canada :(

  Cristis last blog post..De ce inseala barbatii

  Current score: 0
 14. vic Says:

  Si ma intreb si eu, daca erau date publicate pe alt site nu aveau valoare?

  Current score: 0
 15. valeo Says:

  Da mai Vic, delicata problema asta cu discriminarea. Tu cum o resimti si mai ales din partea cui? O fi ceva ce tine de spatiul vital al fiecarei populatii urbane…

  Current score: 0
 16. vic Says:

  Cum ziceam si mai sus, eu n-am simtit nicio discriminare, poate doar faptul ca mi se cere una doua la interviurile de job, acea experienta canadiana care dupa mine aduce putin a dicriminare. Cam atat. Da, probabil e o caracteristica a oraselor mari…

  Current score: 0
 17. Magic Says:

  Asa e, mi`a luat vreo 10 min sa citesc articolul dar a meritat. Asta este, cand ajungi sus nu mai stii de unde ai pornit. :)

  numa bine :)

  Magics last blog post..Mănâncă sănătos

  Current score: 0
 18. vic Says:

  Magic la ce te referi cand zici “cand ajungi sus nu mai stii de unde ai pornit”?

  Current score: 0
 19. Cristi Says:

  Vic, nu stiu ce-ai inteles tu (gresit?) din ce-am scris mai sus, ca eu doream doar sa-ti intaresc spusele.

  Cristis last blog post..De ce inseala barbatii

  Current score: 0
 20. RP Says:

  Se vede cit de departe ca sint rasisti - dar - sistemul e inca mai fnctional decit in Romania. S-au format ca peste tot clici locale de functionari publici si corporativi, au creat un sistem inatacabil de rasism si discriminare, mai baga si cit o minoritate vizibila, mai se strecoara si cite unul de-al nostru, una peste alta ne e chair rau dar pre ase dau in stambe cu democratia care de fapt e abuzata si platita scump in taxe de tot felul. E clar ca vor persoane educate la coada maturii si sa fie invatati de cei nascuti aici, e greu pentru prima generatie dat e mai bine departe de altele si mai rele de le-am lasat in Europa.

  Pentru situatia mea particulara de ma zbat cam de 16 ani sa o rezolv, e clar ca:

  Ugly human rights violations are in Schlumberger Oil Corporation, in Alberta Human Rights Commission & in other places in Canada presented on my web: http://www.canadiansdemocracywarnings.com

  H-R violations are from 16 years of no solution. If in 2009 will be not done internal investigation to be compensated I’ll be forced against my wish to go outside CANADA & do peaceful protest by HUNGER STRIKE. Due to eroded trust I’ll not vote in prov & fed elections [email protected]

  If you guys you have some comments, please e-mail me back.

  CU BUNUL DUMNEZEU INAINTE.

  Current score: 0

Leave a Reply

send comment from Comment Client

*
To prove you're a person (not a spam script), type the answer to the math equation shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the equation.
Click to hear an audio file of the anti-spam equation