CN Tower - “ochiul” din cer

Articol citit de 592 de curiosi.
Popularity: 8%

Care este cea mai inalta constructie din lume? Care sunt atractiile turistice din CN Tower? De la ce distanta poate fi vazut turnul?

   Luni, dupa 11 luni de Canada am reusit si noi sa ajungem in CN Tower, una dintre cele mai inalte constructii din lume (eu credeam la inceput cand am ajuns aici ca este cea mai inalta dar din septembrie 2007 a cazut pe locul doi…).

CN Tower Toronto

CN Tower Toronto

   CN Tower este localizat in downtown Toronto si a fost inaugurat in 2 aprilie 1975. Are 553.33m si a detinut recordul de cea mai inalta constructie din lume timp de 31 de ani, pana in 12 septembrie 2007 cand a fost surclasat de Burj Dubai inca in constructie la acea vreme. CN Tower continua sa ramana totusi cea mai inalta constructie de pe continentul american, atragand in jur de 2 milioane de vizitatori anual.

Downtown Toronto

Downtown Toronto


   Probabil noi am prins luni una dintre zilele cele mai aglomerate ca ne-a luat vreo 2h sa ajungem la Sky Pod, nivelul maxim unde poti urca. Daca as putea face exceptie de chinul statului la randul interminabil as putea zice ca este una dintre cele mai spectaculoase momente traite. Am facut si vreo 200 de poze, obosit si nervos fiind… Sunt niste geamuri mari din sticla acolo, filtrul meu de polarizare facand cu greu fata la reflexiile create de ceilalti vizitatori din jurul meu. Chiar am avut nesansa sa stric si cu reflexia mea cateva cadre, de altfel chiar interesante.

Vedere din CN Tower, Downtown Toronto

Vedere din CN Tower, Downtown Toronto

   Cand stateam la rand la spatele nostru erau niste indieni, binecunoscuti ca luandu-si trupa de copii dupa ei. Asa ca pe langa plictiseala de stat la rand ore, micutii ne-am mai delectat cu cate un plans, cate un sut ori un tipat. Cu siguranta nu ne-a apucat somnul.
Din loc in loc eram ghidati de personalul din turn. In lift, in cele cateva zeci de secunde cat face liftul, eram informati de viteza liftului, etc. La nivelul intermediar, la inaltimea de 342m, este o podea de sticla. Eu abia am pasit pe ea, asa e de ciudata senzatia, ca si cum ai pasi in gol… Podeaua de sticla este rezistenta la 4.100 kilopascali, fiind groasa de 64mm. La 346m se afla The Horizons Cafe. La 351m inaltime se afla restaurantul “360″ care are o rotatie de 360 grade la fiecare 72min.

Ontario Lake fotografie din CN Tower

Ontario Lake fotografie din CN Tower

   Turnul este luminat noaptea de 1330 leduri amplasate in tunelul liftului care se aprind in jos si in sus pana la 2 dimineata creind o lumina feerica. Pretul energiei consumate de leduri pe luna este de cca $1.000. Ledurile nu sunt functionale pe perioada migratiei pasarilor, primavara si toamna pentru a miscsora numarul de pasari moarte. Este si un slogan, referitor la luminile orasului, “Kill the light, save the birds”. S-au facut cercetari care spun ca pasarile si animalele nu disting sticla si nu se feresc intrand in ea. Se spune ca cca 100 mil de pasari mor anual lovindu-se de sticla geamurilor, in special in marile orase, puternic luminate noaptea si cu blocuri zgaraie-nori. Pasarile sunt duse in eroare de lumini si isi schimba traseul de zbor, ele ghidandu-se in mod normal dupa pozitia stelelor si a lunii pe perioada noptii in perioadele de migratie.
Canadian National Tower (CN Tower) poate fi vazut de la o distanta de 30-40km in functie de starea vremii.
Cam atat despre CN Tower Toronto…

Terasa cu piscina vazuta din CN Tower

Terasa cu piscina vazuta din CN Tower

Share This Post

Articole similare

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

Add to Technorati Favorites

7 Responses to “CN Tower - “ochiul” din cer”

 1. BlogGeorge Says:

  Bravoo! Foarte bun articolul. Nu stiu cum ai timp sa scrii atat de mult

  Current score: 1
 2. vic Says:

  Cum spuneam chiar mai inainte unui prieten, blogul asta e o pasiune nascuta din ideea de a oferi informatie multa si clara despre canada… multumesc pt cuvintele frumoase si de vizite, inca o data!

  Current score: 1
 3. Rechinul Says:

  Felicitari Vic !!!!!!
  Bravo bine ca nu ai intrat si tu in ” tunelul muncii “, asa cum sunt altii de pe aici si care nu mai au timp de distractii !
  Inca odata felicitari !

  Current score: 1
 4. Ade Says:

  Salut Vic,
  Uite-asa mai afla omul cate ceva nou, citind blogul tau :P
  Mi-a placut f. mult articolul si nu voi rata sa vizitez acest turn cand voi avea ocazia.
  Bravo!! Te-ai gandit sa-ti faci un site de informatii turistice?

  Current score: 1
 5. vic Says:

  Merci Ade. Pai pregatiti bagajele si haideti! ;)

  Current score: 1
 6. Alexandra Says:

  Eu am fost acolo (decembrie 2004).Este minunat, iar senzatia in momentul cand pasesti pe acea podea de sticla este de nedescris.Poate putina emotie, amestecata cu teama …Cu siguranta, daca voi mai avea ocazia sa ajung acolo, primul lucru ar fi sa vizitez din nou CN Tower.Chiar merita!

  Current score: 0
 7. vic Says:

  Alexandra pai inseamna ca ai descoperit Canada inaintea mea :(
  Hehe e tare senzatia cand esti in turn intr-adevar. Next time o sa merg noaptea sa fac poze cu orasul de acolo. Trebuie sa iasa niste poze teribile cu luminile orasului ;)

  Current score: 0

Leave a Reply

send comment from Comment Client

*
To prove you're a person (not a spam script), type the answer to the math equation shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the equation.
Click to hear an audio file of the anti-spam equation