Cine castiga cel mai bine in Canada

8 Comments Articol citit de 1,201 de curiosi.
Popularity: 70%

   Daca nu v-ati raspuns singuri la intrebarea asta, gasiti raspunsul in statisticile din 2006 (Canada 2006 census). Dar sunt sigur ca stiti cine are cel mai mare salariu in Canada.
   Albii canadieni (Canadian-born whites), castigau in 2006 in medie $65.000 pe an, ocupand numarul unu ca nivel de salarizare. Ei sunt urmati de japonezi cu $58.294, chinezii cu $55.270 si cetatenii de culoare sau afro-americanii cu un salariu mediu pe an de $51.317. Statistica aceasta se refera la prima generatie de imigranti in Canada.

   Canadienii castiga in general cu cca 40% mai mult decat imigrantii noi veniti.
Salariile sunt mai mari la copiii imigrantilor din China si Asia de sud, castigul la generatia urmatoare crescand si mai mult. Nepotii chinezilor imigrati in Canada ajung sa aiba un salariu mediu pe an de $79.022. Mai mare decat al canadienilor? Se pare ca da. Nu acelasi lucru se intampla la afro-americans, nepotii acestora avand un salariu mai mic raportat cu cel al bunicilor si cea mai mare rata a abandonurilor scolare, cca 40% dintre ei renuntand la liceu, procent intalnit si la copii portughezi.
   Imigrantii din Caribbean si Africa, desi foarte bine educati au joburile cele mai slab platite, cel mai probabil din cauza discriminarii.

   Ca sa revin asupra nivelului de salarizare, ceea ce banuiesc eu este ca asiaticii au salariul bun datorita nivelului de scolarizare ridicat, 60% dintre copii chinezi si 52% dintre copii din Asia de sud (India, Pakistan, etc) urmand studiile universitare. Copii celor proveniti din America de sud ajung in numar cel mai mic in bancile facultatilor, procentul fiind de numai 23%.

   Ca o concluzie, pot spune ca salariul in Canada se bazeaza pe trei factori importanti:
- nivelul de limba (engleza sau franceza, depinde de regiunea in care te stabilesti)
- experienta canadiana
- studii canadiene (diplomele din tara de origine nu sunt recunoscute)

   Vorba romaneasca “ai carte, ai parte” este perfect valabila aici in Canada!

Share This Post

Articole similare

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

Add to Technorati Favorites

8 Responses to “Cine castiga cel mai bine in Canada”

 1. Jocuri de copii Says:

  Mult timp dupa revolutie aici in tara “ai carte, ai parte” era o simpla zicala. Doar cei cu furatu si spagarii o duceau bine. Ma bucur sa spun ca de cativa ani este platita munca si pregatirea si in Romania.

  Current score: 0
 2. vic Says:

  Da, auzisem si eu ca in Romania sau cel putin in Bucuresti, salariile sunt chiar bune, ajungand pe la 1000 de dolari mai ales pentru cei ce lucreaza in mediul IT. Romania incepe sa isi revina, chiar daca va dura ceva vreme pana ce lucrurile vor ajunge la normalitate.

  Current score: 0
 3. [Blog]George Says:

  Salut, felicitari pentru articol, foarte informativ. Asiaticii castiga mai mult din cauza ca merg la scoala intr-un procentaj mai mare - corecta concluzia, a fost si un articol in Globe and Mail pe tema asta. Imigrantii din Caraibe si Africa nu au salariile cele mai mici din cauza discriminarii rasiale - problema e, dupa cum ai spus, ca nu au studii - si da, ai carte ai parte. :D

  Doar cu o singura chestie nu sunt de acord in totalitate: “studii canadiene (diplomele din tara de origine nu sunt recunoscute)”. Nu stiu cum sa pun problema, ai dreptate nu sunt recunoscute diplomele (si din cauza ca nu au un sistem standardizat), dar o parte din studii iti sun recunoscute. Pe de-o parte nu stiu cum sa-ti zic, dar degeaba vii tu cu dreptul si magistratura facute in romania ca nu se aplica aici. La fel si cu contabilitatea, medicina, etc. Cu medicina e groasa rau, am prieteni care au facut einj’de ani de medicina si aici ii baga in anul 3 la undergraduate.

  Cred ca asta ar putea fi un articol intreg si o discutie interesanta

  [Blog]Georges last blog post..A Brief History of the Twenty-first Century

  Current score: 0
 4. [Blog]George Says:

  Salariile in Bucuresti sunt in sus. Am prieteni care lucreaza in start-ups romanesti, la Oracle, Samsung, ca studenti part-time (la banci, firme de constructii, etc). Salariile mi se par super. Un prieten face undeva la 1800 CAD (4000 si ceva RON) pe luna in Bucuresti.

  Nu stiu cum sa va explic dar asta e un salariu decent (ptr junior position) si totusi cica nu ii ajung banii.

  [Blog]Georges last blog post..A Brief History of the Twenty-first Century

  Current score: 0
 5. Wheels Says:

  Cand ai mai mult cheltui mai mult, sunt putini cei cumpatati :)

  Wheelss last blog post..GITANO - G-14 [CHROME]

  Current score: 0
 6. vic Says:

  George multumesc de aprecieri. Sunt de acord cu tine in privinta faptului ca aici in Canada trebuie sa iti refaci studiile pentru ca nu concorda cu sistemul canadian, mai ales in domeniile precizate de tine: medicina, magistratura, contabilitate.
  Ce ma intriga pe mine este ca se bate atata moneda pe diploma din Romania la interviu si la dosarul de emigrare, creand impresia ca te-ar ajuta la ceva aici, ba chiar imi amintesc ca am bolmojit ceva la interviu cum ca as vrea sa lucrez in profesia mea in Canada pentru ca in Romania nu gasesc joburi in domeniu, economia fiind la pamant… Nu-ti mai zic, ca ofiterul de interviu, aproape ca m-a batut pe umar, apreciindu-mi intentiile, alimentand astfel si mai mult speranta din inima mea cand ar fi putut pur si simplu spune ca voi trebui sa mai fac cursuri, cativa ani, ca sa-mi fie recunoscuta diploma.
  E un subiect destul de discutabil si sunt multe de spus.

  Current score: 0
 7. Rechinu' Says:

  Cum cine …………………..David Popescu, al’ de sus !

  Current score: 0
 8. alleks Says:

  Atât în Bucureşti, cât şi în Timişoara se plăteşte bine în “ultima vreme”.
  Cei trei factori de care vorbeşti reprezintă o idee bună. Poate i-om aplica şi noi în mod corect vreodată.

  allekss last blog post..Step Brothers (2008)

  Current score: 0

Leave a Reply

send comment from Comment Client

*
To prove you're a person (not a spam script), type the answer to the math equation shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the equation.
Click to hear an audio file of the anti-spam equation