Canada, ianuarie 2009

4 Comments Articol citit de 366 de curiosi.
Popularity: 26%

Canada se lauda singura ca este una dintre cele mai multiculturale tari din lume si la fel isi da limbi singura se lauda de una singura spunand ca are putine conditii restrictive de emigrare, comparandu-se evident cu cine altcineva decat cu fratele mai mare, Statele Unite ale Americii.

In acelasi timp se vehiculeaza o gramada de povesti despre doctori, profesori universitari, ingineri si alti imigranti cu pregatire universitara in tara de origine, care fac pizza delivery, lucreaza ca taximetristi, muncitori necalificati, ajungand in general in survival positions.

Acum, cand Canada este si ea cuprinsa de aceasta criza financiara este doar o chestiune de timp pana cand cineva se va ridica si va pune problema reducerii numarului de emigranti care ajung in Canada. Deja prin presa canadiana incep sa se ridice voci care anunta o schimbare necesara in politica de emigrare.

Rudyard Griffiths scrie pentru National Post, un articol interesant in care arata ca desi in prezent Canada trece nu prin cea mai fericita perioada din existenta sa, in acest an 2009, numarul imigrantilor se va pastra la aceeasi cifra istorica de 250.000. In ultimii 15 ani, spun cifrele, in Canada numarul celor cu venit mic a ajuns la cca 35%, asta in conditiile in care in acesti 15 ani, Canada a cunoscut una dintre cele mai mari cresteri economice. Daca este sa facem corelatie cu numarul masiv si progresiv de emigranti care au ajuns in Canada in acesti ani, nu mai este un mister de ce Canada a facut aceste progrese.

These higher rates of poverty cannot be blamed on lower skills or levels of employability among new arrivals. The percentage of new immigrants with university degrees increased from 17% in 1992 to close to 50% in recent years. Yet despite almost two decades of Canada selecting immigrants with higher skill sets and greater levels of expert knowledge, native-born Canadians earn fully one-third more than newcomers who are the same age and have similar education levels and work experience. (Rudyard Griffiths: Unemployment crisis demands a re-examination of immigration plans)

Cei are au nume strain stiu ce inseamna sa fii respins/ignorat/umilit de catre angajatorii din Canada. Ei nici macar nu au nevoie sa arunce o privire pe resume-ul aplicat pentru job. Se uita la nume si consimtesc din start ca cei cu nume strain sunt necunoscatori de limba engleza si fara mult dorita experienta canadiana.

Pe de alta parte, imigrantii sunt o povara pentru Guvernul Canadei. Numai 23% dintre imigrantii de aici sunt platitori de taxe, restul, prin natura jobului (aka joburi slab platite la care guvernul restituie banii de taxe) sau cei pe ajutor social/somaj/welfare, sunt neplatitori de taxe si impozite ba chiar primesc bani de la guvern.

Cine este vinovatul? Sistemul canadian, depasit de situatie, neasigurand o piata a muncii sufiecient dezvoltata in corelatie cu numarul masiv de emigranti ce ajung anual in Canada, sau imigrantii care ajung aici in cautarea unei vieti mai bune decat in tara de origine?

Share This Post

Articole recomandate

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

Add to Technorati Favorites

4 Responses to “Canada, ianuarie 2009”

 1. tudor Says:

  asa sunt tratati mai toti emigrantii in majoritatea tarilor…

  tudors last blog post..The BlackHole

  Current score: 0
 2. B-Blog Says:

  Sa inteleg eu intr-un fel ca o data cu criza, sistemul canadian va fi de rahat sau cel putin tara se va prabusi mult mai repede decat romanica noastra?:D

  B-Blogs last blog post..Revin

  Current score: 0
 3. vic Says:

  eh, sa nu exageram. Rromanica este in urma rau si nu poate fi comparata cu Canada. Mai ales cat timp vor exista imigranti care vor trage la jug, Canada nu poate decat inflori.

  Current score: 0
 4. Firme web design Says:

  Intr-adevar, si eu consider ca sistemul canadian e de vina pentru situatia de fata. Se pot rezolva multe lucruri daca exista vointa politica.

  Firme web designs last blog post..Web design comunicat: alarmesecuritate.ro

  Current score: 0

Leave a Reply

send comment from Comment Client

*
To prove you're a person (not a spam script), type the answer to the math equation shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the equation.
Click to hear an audio file of the anti-spam equation