Leapsa cu Canada

10 Comments Articol citit de 621 de curiosi.
Popularity: 50%

Asta este prima leapsa pe care o onorez cu un raspuns, desi am mai primit vreo cateva. Ba uit, ba n-am chef de scris, ba nu vreau sa raspund, dar leapsa asta prea m-a nimerit unde ma doare. Asa ca o sa incep a zice.

Leapsa vine de la Alex iar subiectul este legat de ce este pe dos in Canada. Ca orice tara din lume si Canada are si bune si rele. Incep asa ca sa nu dau apa la moara criticilor, ce parca n-au altceva de facut decat sa ma faca cu ou si cu otet de fiecare data cand zic ceva, mai ales de rau despre aceasta tarisoara. Nu ca lucrurile ar sta rau aici, dar uite ca sunt si destule “dereglari” care trebuie si ele mentionate, dar nu cu majuscule ci amintite doar ca atunci cand stai la un pahar de vorba intre prieteni.

Probabil cel mai pe dos lucru prezent aici e treaba cu medicii. Desi in care Canada sunt putini medici, se pun cu incapatanare piedici la medicii noi veniti, aruncandu-se insistent motivul ca cei noi veniti nu au experienta canadiana iar diplomele nu sunt recunoscute nici in ruptul capului, asta desi si imigrantii si autohtonii au aceleasi 2 maini, 2 picioare, acelasi stomac (ba chiar a imigrantului e mai rezistent ca inghite multe), samd, deci medicina invatata in alte tari se poate aplica, zic eu nefiind medic, si aici in Canada.

Al 2-lea lucru pe dos e oarecum legat de precendentul, tot legat de joburi. Pai bine domnilor canadieni, daca tot nu recunoasteti neam de diploma de studii din Romania la ce D-zeu mai puneti atata accent pe diplome universitare la interviul pentru Canada? Ar fi normal sa se puna problema altfel: cautam oameni priceputi, buni meseriasi, disciplinati si sanatosi care sa se descurce in mediul canadian si sa nu ajunga de cum vin in Canada pe spinarea statului. Un status de genul asta ar spune totul si lumea ar veni cu ganduri mai realiste aici.

Lacul Ontario - Toronto

Al 3-lea lucru e clima. Cand eram pe la 20 de ani eram innebunit dupa iarna. Abia asteptam sa termin cursurile sa dau fuga pe partia din dealul Copoului si sa fac parte din “bobul” format uneori din cate 20-30 persoane, fiecare cu curu pe folie, capace de wc, lighene sau ce se mai gasea prin camerele din caminele studentesti. Aici in Canada insa iarna e lunga, vreo 5-6 luni din an iar vara tine numai vreo 2 luni. Vara trecuta a plouat aproape zilnic aici in Toronto, iar cand nu ploua esti tot ud din cauza umiditatii din aer care ajunge lejer la un 80-90%.

Ar fi mai multe de zis dar mi-e teama ca ma lungesc si nu are rost. Pe de alta parte fiecare unde traieste vede ca viata are si bune si rele. Nu conteaza ca esti in Romania, Canada, USA, fiecare are piedici in drumul lui. Daca e sa vezi numai jumatatea goala a paharului risti sa devii un neadaptat care probabil si in rai ai avea ceva reprosuri de facut. Canada nu este sanul lui Avram dar nici iadul nu e. Depinde de fiecare cu percepe lucrurile iar un lucru e sigur, cu trecerea anilor ajungi sa-ti placa si sa lauzi locul unde traiesti, pentru ca aici e casa ta pana la urma.

UPDATE: acu vad ca asta e al 100-lea articol scris :)

Share This Post

Articole recomandate

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

Add to Technorati Favorites

10 Responses to “Leapsa cu Canada”

 1. Adeline Says:

  ai pus punctul pe “i” :)
  pana la urma fiecare interpreteaza cum vrea el bunele si relele unei tari.

  Current score: 0
 2. vic Says:

  Da Ade, chiar am vazut ca noi romanii suntem cei care judecam lucrurile in alb-negru. Uitam cu desavarsire de nuante…

  Current score: 0
 3. Alex Says:

  Merci pentru participare :-)
  Cred ca totusi diplomele se recunosc, cu ceva exceptii (profesiile reglementate). Ceea ce nu se “recunoaste” este experienta de munca din alte tari, mai ales in domeniile non-IT.

  Alexs last blog post..curat nebuni

  Current score: 0
 4. vic Says:

  Diplomele sunt recunoscute intr-un tarziu, dar cu cata munca, cati bani si in cat timp? Ajungi sa refaci studiile, pana la urma, si gata. Exista un fel de protectionism a scolilor canadiene. Eu asa vad lucrurile.

  Current score: 0
 5. Mihai Says:

  Nu stiu cat de recunoscute sunt diplomele romanesti in Japonia, insa stiu ca sunt recunoscute toate obtinute aici de orice cetatean; limba japoneza este un mare avantaj.
  Clima este aseamanatoare, 5 luni de iarna cu 1 metru zapada( 5 metri pe munte- nu glumesc). Vara umiditatea iti da batai de cap, 80- 90% cu 2 saptamani de vara. Bune si rele sunt peste tot.

  Mihais last blog post..Ce grupa sanguina ai?

  Current score: 0
 6. Dana Says:

  Salut, pai canadienii nu-s oameni prosti. Ei vor oameni cu diploma ca doar nu o sa aduca toti ciobanii…nu? Desi aici, in Romania, o sa ajungem pana la urma k si femeile de serviciu o sa aiba facultate(pe toate ulitele sunt facultati gen:Vasile Goldis, Spiru Haret, ….)

  Current score: 0
 7. Detro Says:

  Toti va plangeti.Doamne ce greu in Canada, am vazut un rahat de pasare pe jos si numai suport.Asta-i viata.Vic daca nu iti place acolo esti bine venit in Romania sa faci cunostinta cu 2 milioane de tigani, sa vezi stirile de la ora 5, sa plimbi vaca prin Bucuresti mai vezi groapa, pe Base, Dan Diaconescu etc.O sa iti placa?Mai vezi niste cersetori niste batrani care mor de foame si de frig iar lista poate continua.Zi mersi ca ai evedat din Romania.Respect!

  Current score: 0
 8. DoDu Says:

  umiditatea in Toronto e o gluma. cel mai umed oras din Canada e Windsor, unde am locuit 10 ani si n-am murit. In timpul verii temperaturile ajung si la 42 C cu 100% umiditate. E drept, iernile erau o jucarie.
  Acum m-am mutat in Edmonton pentru ca imi plac iernile lungi si verile scurte. Aici iarna se ajunge la 40C dar cu minus, insa nu mai e umiditate.

  DoDus last blog post..La biserică

  Current score: 0
 9. ina bixade Says:

  La cit nu suport iarna, nu as putea trai nicicum in Canada. Acum 2 ani am fost in Vancouver, era Noiembrie si…iarna deja…nu stiam faza cu medicii, interesant…cred ca si acolo asigurarea medicala e scumpa, in US e mare mafie:) daca nu ai asigurare, e grav…eu chiar am scris un post la un moment dat despe subiectul asta, oarecum revoltata de preturile de aici, cind e vorba de medical treatment…dental e un fel de lux, multi romani se duc in Romania sa isi faca zimbetul frumos…si apropos ca ziceai ca nu conteaza unde te afli, Romania, Canada etc, peste tot sint si bune si rele…de acord, peste tot sint imperfectiuni, insa eu cred ca, cel putin la mine, conteaza enorm mediul in care traiesc si imperfectiunile de care ma izbesc in US le tolerez si le fac fata mult mai usor decit daca m-as fi izibit de ele in Romania…well, ce comentariu lung am scris aici, ma opresc acum. Noapte Buna

  ina bixades last blog post..Scrisoare de adio:)

  Current score: 0
 10. RP Says:

  Canada nu este o tara rea dar sau creat clici locale protectioniste care fac viata dificila la prima generatie in imigratie. Se razbeste greu dar nu e imposibil insa rasismul si practicile discriminatorii de dublu standard sint greu de disimulat, practica veietii si statisticile aratind ca recunosc ca sint rasisti. Chair Canadieni nascuti in Canada sint unii dintre ei satui de atitudinile lor rasiste, uneori unilitoare, arogante si se stie ca sint atit de conectati si au asa de bine puse la punct proceduri incit nu ai nici o sansa de izbinda. De aceea la 32 de milioane au atite guverne provinciale si unul federal cu tot atite comisii de asa zisa protectie a drepturilor omului, care practic dupa “non multa said multum” legalizeaza discriminarea.

  Ugly human rights violations are in Schlumberger Oil Corporation, in Alberta Human Rights Commission & in other places in Canada presented on my web: http://www.canadiansdemocracywarnings.com
  H-R violations are from 16 years of no solution. If in 2009 will be not done internal investigation to be compensated I’ll be forced against my wish to go outside CANADA & do peaceful protest by HUNGER STRIKE. Due to eroded trust I’ll not vote in prov & fed elections [email protected]

  Current score: 1

Leave a Reply

send comment from Comment Client

*
To prove you're a person (not a spam script), type the answer to the math equation shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the equation.
Click to hear an audio file of the anti-spam equation