La disponibilizare, canadienii sunt mai bine platiti decat americanii

5 Comments Articol citit de 702 de curiosi.
Popularity: 89%

Angajatii din Canada sunt platiti la disponibilizare mai bine decat cei din United States. Asa suna un sondaj recent. Desi este relativ greu de inteles ca intre Canada si US sunt diferente, sau cel putin asa se vede daca privesti din partea aialalta a oceanului, Canada se pare ca are legi mai umane de munca cu toate ca salariul in Canada, o stie toata lumea, e mai mic decat a celor din US, iar preturile in US sunt si ele mai mici. Canadienii fac “plimbari” destul de dese cu masina in orasele americane apropiate granitei (Buffalo, Boston, Cleveland, Rochester, Detroit sau New York city), pentru a-si face plinul la portbagaj.

Totusi legea muncii in Canada, oarecum controversata daca e sa aruncam ochii pe conditiile pe care trebuie sa le ai la disponibiliziare ca sa primesti somaj, pare mai prietenoasa cu angajatul, dandu-i un ascendent asupra angajatorului.

Studiul care face lumina asupra fortei de munca, respectiv a conditiilor de munca din Canada, denumit “Right Management” precizeaza ca angajatii ce isi dau demisia, cei care nu au functii in aparatul managerial al companiei (aia isi negociaza de regula beneficiile), primesc la plecare o suma de bani corespunzatoare cu munca pe 2,19 saptamani pentru fiecare an lucrat in firma respectiva. Nu este o suma mare insa americanii primesc un salariu compensator corespunzator numai a 1,23 saptamani lucrate.
Cei care sunt dati afara si care n-au lucrat in functii manageriale, primesc in Canada suma corespunzatoare a 2,35 saptamani lucrate iar cei plecati din pozitii similare in US, primesc salariul corespunzator a numai 1,44 saptamani in care au figurat ca angajati in acea companie.

O alta particularitate a Canadei e ca, desi cum spuneam mai sus, angajatul te poate da afara si pe motivul ca ti-ai uitat cravata acasa sau ca nu vrei sa faci ore suplimentare (in general platite), angajatorul canadian iti poate da aceste drepturi salariale daca vrea sa te disponibilizeze fara sa fie nevoie de o perioada minima lucrata in firma, lucru ca nu este prezent si in US.

O lista generoasa de discutii pe aceasta tema gasiti aici.
Cifrele aparute in text le gasiti intr-un scurt articol aici.

Share This Post

Articole similare

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

Add to Technorati Favorites

5 Responses to “La disponibilizare, canadienii sunt mai bine platiti decat americanii”

 1. Florin Says:

  Nici nu vreau sa ma gandesc raportat la Romania ce diferente sunt. La noi in tara unii pleaca de buna voie considerand asta ca pe o afacere. Isi iau salariile compensatorii si acasa cu ei. Problema este ca o sa termine banii aceea intr-o luna si apoi ce face ?

  Florins last blog post..Porcul crizei economice

  Current score: 0
 2. vic Says:

  Cum scriam la un articol anterior, cel legat de somajul din Canada, cei disponibilizati pot beneficia de somaj iar acest lucru include si posibilitatea ca ei sa faca studii in mare parte platite din banii guvernului Canadei. Deci pe langa banii primiti de la firma, o suma nu prea mare de altfel ei primesc somaj plus ca au suportate de guvern o parte din cheltuielile cu studiile, considerandu-se ca nivelul de pregatire nu este suficient ca sa gasesti un job si atunci ai nevoie de carte mai multa :)

  Current score: 0
 3. aparatura de laborator Says:

  Am eu senzatia gresita sau in Canada se traieste mult mai bine decat in US?

  Current score: 0
 4. vic Says:

  E mai bine in Canada cu siguranta. Gandeste-te numai cati bani intra in fiecare an in Canada, odata cu cei cateva sute de mii de emigranti.

  Current score: 0
 5. Georgiana Says:

  Da, intr-adevar in Canada e mai bine cu siguranta.

  Current score: 0

Leave a Reply

send comment from Comment Client

*
To prove you're a person (not a spam script), type the answer to the math equation shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the equation.
Click to hear an audio file of the anti-spam equation