Incompetenta in Canada iti da dreptul la somaj

25 Comments Articol citit de 2,036 de curiosi.
Popularity: 26%

   Legea muncii in Canada este mai mult decat bizara. Dupa ce am tot vorbit cu unii, altii, pe aici despre cauzele pentru care cineva poate fi dat afara dintr-un job am trecut la cautat pe net. Problema pusa in discutii era daca cineva dat afara dintr-un job poate lua somaj indiferent de situatie.

   Raspunsul este ca orice persoana care munceste in Canada poate beneficia de somaj numai daca nu a fost data afara de la locul de munca din vina proprie si daca are lucrate minim 52 de saptamani, adica 1 an de zile.
   Nu primesti somaj daca esti disponibilizat in urmatoarele situatii (urmatoarele situatii sunt considerate ca vina proprie):

1. lipsesti fara sa anunti
2. lipsesti fara justificare
3. lipsesti fara permisiune
4. intarziere la serviciu
5. insubordonare
6. refuz de a munci ceea ce trebuie sa muncesti
7. refuzul de a rezolva ordine sau instructiuni
8. comportament ostil
9. lipsa de respect
10. comportament violent
11. incalcarea regulilor
12. imbracaminte necorespunzatoare si aspect neingrijit
13. activitati sindicale in afara legii
14. nerespectarea regulilor de securitate a muncii
15. consum de alcool sau droguri
16. abandonarea serviciului
17. activitati criminale
18. refuzul de a lucra ore suplimentare

   Poti primi somaj daca esti dat afara in una dintre situatiile de mai jos:

1. incompetenta
2. performante nesatisfacatoare
3. inapt de a rezolva anumite responsabilitati
4. lipsa de experienta

   Aceste 4 situatii sunt considerate acceptabile si confera dreptul la somaj cu conditia sa nu fie rezultate din rea intentie.

   Ca sa comentez si eu pe marginea minunatei legi a muncii din Canada, ma intreb cum se face ca sunt obligatorii orele suplimentare? Mi se pare stupid sa nu poti sa le refuzi chiar si in situatia cand sunt mai bine platite. Un alt lucru care ma contrariaza e ca poti fi dat afara pe motiv ca nu ai camasa si pantalonii la dunga (poate te-ai trezit prea tarziu si n-ai avut timp sa ti le calci…). Ca poti fi dat afara hai ca mai e cum mai e, dar sa nici nu ai dreptul la somaj e chiar stupid.
   La fel cum stupid mi se pare sa dai dovada de incompetenta sau sa muncesti neperformant si sa poti beneficia de somaj…

Articole similare

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

Add to Technorati Favorites

25 Responses to “Incompetenta in Canada iti da dreptul la somaj”

  1. Rosca Says:

    Te mai mira inca ca esti sclav in Canada? Ah, poate esti mai bine platit ca in Romania, dar tot sclav esti…

    Current score: 0
  2. valeo Says:

    Salutare Vic,

    Cred ca sint probleme de nuanta privitor la legea canadiana a muncii. In mare, toate regulile dau putere sporita angajatorului… dar sa nu uitam ca angajatul are o “fisa a postului” care in Romania nu exista. Pe de alta parte toate regulile astea iti spun ca tre sa te conformezi sau pleci. Exista o practica in occident a unora care lucreaza 1-2 ani dupa care intra pe somaj ca intr-o vacanta prelungita dupa care se reangajeaza si iar somaj… Faptul ca incompetenta iti da dreptul la somaj e ok: multe lucruri avanseaza prea repede iar angajatul nu poate fi recalificat… In ce priveste orele suplimentare e ceva mai delicat… daca nu merge ai dreptul la demisie! Is curios ce spune legea canadiana la salariile compensatorii cind omul desi competent e dat afara!?

    Current score: 0
  3. Cristi Says:

    stai ca am impresia ca pe unele le exagerezi sau le deformezi ;). As fi fost curios sa vad mai intai totusi sursa. Inteleg apoi ca tu esti totusi nou venit, deci nu stiu daca ai apucat inca sa lucrezi salariat aici. Nu te contrazic, ca exista si destule lucruri aberante in Canada. Nu-s insa convins ca-s exact cele consemnate de tine.

    Cand dai afara pe unul, tre sa gasesti un motiv. Ei bine, unii pot sa inventeze chiar chestia cu “incompetenta”, ca-i greu de masurat. De-asta se spune ca tot poti primi somaj. Ca se stie ca patronii pot exagera/abuza.

    “Camasa si pantaloni la dunga”? Hmm, acolo scrie de “imbracaminte necorespunzatoare si aspect neingrijit” ;). Nu-i acelasi lucru. Te vad eu daca o sa ai un coleg ce vine nespalat si cu chilotii pe-afara, cum gandesti :P

    Treaba cu orele suplimentare mi se pare bizara, dar tare mi-e ca ai omis ceva detalii din sursa. De-aceea …astept intai sursa. C-asa se face :)

    Cristis last blog post..Ciordeala pe Internet

    Current score: 0
  4. vic Says:

    Cristi gasesti sursa aici:
    http://www1.servicecanada.gc.ca/en/ei/information/misconduct.shtml

    PS. mai era o cauza pe langa cele 3, lipsa de experienta… :)

    Current score: 0
  5. Cristi Says:

    Thanks :). Exista deci un mare “bemol” la treaba cu orele suplimentare, nu? ;) Ca citesc si asta: “It is not reasonable, however, to require a person to work an excessive amount of overtime or to not appropriately compensate that person for the overtime worked.”. Plus exprimarile “in principiu” si “rezonabil” :)

    Anyway, retine ca si cele 4 “incompetente” ingrosate de tine, atunci cand esti dat afara pe motiv de incompetent/neperformanta/etc si tot primesti somaj, te protejeaza tot pe tine, fostul angajat care se prea poate sa fi fost abuzat de patron. Nu prea vad de ce te plangi. Ca suna bizar? Da. :)

    Cristis last blog post..Protejati-va filmele

    Current score: 0
  6. vic Says:

    Cristi ce inseamna “an excessive amount of overtime”?
    10, 100, 200 de ore?
    Chestiunea cu refuzul de a face ore suplimentare nu mi se pare firesc sa-ti taie dreptul la somaj in conditiile in care esti diponibilizat. Din cate mai citisem si eu de-a lungul anilor, este o conventie la nivel modial in care s-a convenit asupra orarului de 8h lucrate pe zi. Am facut ore suplimentare destule la viata mea si sunt sigur ca voi mai face si aici in Canada (mai ales ca sunt platite bine) insa credeam ca este o chestiune de alegere si nu de impunere…
    Spuneam ca cele 4 situatii in care esti avantajat, adica primesti somaj, suna bizar, nu ca m-as plange. Doamne fereste! :)

    Current score: 0
  7. Cristi Says:

    eh, depinde de caz, de-asta n-au bagat o cifra. Si-s de acord cu tine, si eu as fi preferat sa pot refuza TOTAL orice overtime, fara repercursiuni. Doar ca am adaugat acel “bemol” (ca exista). Mai tine cont totusi ca unele clauze au fost introduse pt ca se profita de sistem. Chiar si tu, aici, mai ca lasi impresia ca umbli dupa perspectiva asta, ca o cauti :))

    Si-apoi, hai s-o luam si altfel: somajul in Canada e cam 55% cel mult, din cate stiu, deci mic si nu merita. N-am primit si n-am cautat vreodata sa-l iau. Daca nu vrei sa te supui la legile/clauzele lor ca angajat, treci pe contractare. Eu asta am facut :) N-ai insa drept la somaj, platesti singur CPP-ul (si partea patronului!), dar iti deduci multe cheltuieli si esti propriul tau stapan.

    Cristis last blog post..Protejati-va filmele

    Current score: 0
  8. vic Says:

    A fost o discutie intre niste prieteni, de asta am deschis subiectul mai ales ca tot ma documentasem :)
    Oricum nu putem compara somajul din Romania cu cel din Canada.

    Nu este vorba de suma de bani ci de faptul ca aici poti face un colegiu sau ceva cursuri pe banii statului, in perioada cat tine somajul, ceea ce nu suna deloc rau avand in vedere ca pentru un colegiu trebuie sa scoti din buzunar cateva mii de dolari aici in Canada…

    Somaj = ai timp liber mai mult pentru tine + poti face o scoala sa ai o diploma dupa + poti lucra ca voluntar sa faci si experienta canadiana + ai si cativa banuti, uneori aceeasi suma pe care unii o fac muncind, mai ales in perioada grea de dupa “aselenizarea” in Canada?…
    E rau?

    Current score: 0
  9. Cristi Says:

    Nu e rau, dar la 55% din salariu gasesc somajul de-aici nu foarte tentant. Compara cu alte tari, Elvetia de ex: prin 90-93 luai acolo pe somaj 80% din salariu, cu restrictii chiar si mai reduse.

    Cristis last blog post..Protejati-va filmele

    Current score: 0
  10. Cristi Says:

    offtopic: ce-ti tii, frate, TOATE comentariile sub moderare? :)) Mai ales ca ai si WordPress, e-o optiune colo care-ti permite sa lasi la liber pe cei pe care i-ai “lasat deja in casa”. E totusi neplacut (si oarecum nedelicat) sa tot apara “Your comment is awaiting moderation” intr-o discutie normala si de bun simt, ca aceasta :(

    Cristis last blog post..Protejati-va filmele

    Current score: 0
  11. vic Says:

    In contextul cumulilor de factori, acei bani nici nu mai conteaza. Daca adunam un colegiu de $8.000 (nu sunt sigur ca da statul canadian atati bani dar sa presupunem) la suma aia mica lunara, tot iese ceva ceva, plus marele avantaj al unei diplome de care te bucuri toata viata, nu?

    Current score: 0
  12. vic Says:

    Ah sorry, unde gasesc setarea ca acum iti dau unda verde? :)
    N-am stiut de asta…

    Current score: 0
  13. Cristi Says:

    E parca pe undeva in Setari-Discutii, dar nu vreau sa-ntelegi c-am pus problema doar pt mine. Taia cumva conversatia, si era pacat.

    Anyway, m-am cam lungit si nu prea vad ce-as mai putea adauga. E bine c-ai scris de astea (de somajul in Canada), sa nu ma intelegi gresit :)

    Current score: 0
  14. vic Says:

    Ma bucur de orice comentariu, mai ales de la tine si ti-am zis si cu alte ocazii ca imi place cum pui problema.
    Ideea de a da unda verde (la anumiti useri) fara moderare e buna. Acum trebuie sa vad unde pot seta. :) Sau poate o fi vre-un plug-in pentru asta prin tolba lui WP ca ma tot uit prin setari nu am gasit deocamdata nimic de gen.
    Multumesc! :)

    Current score: 0
  15. vic Says:

    @valeo
    multumesc de comentarii in primul rand!
    Treaba cu fisa postului e si nu prea ON. Adica e discutabil cat la suta din obligatii sunt luate din fisa postului si cat din contract…

    Current score: 0
  16. valeo Says:

    Cu placere Vic! Poate ar fi trebuit discutat in cifre… Daca e vorba de 55% dintr-un salariu de 2000 $ atunci se poate trai o vreme cu banii astia? In fond cred ca exista si o limita de timp pe care se intinde somajul… altfel ar deveni pensie. Cum sta treaba aici?

    Current score: 0
  17. vic Says:

    Pai am inteles ca somajul e tot 9 luni ca si in Romania. Este timp suficient pentru o scoala…

    Current score: 0
  18. radu Says:

    Nu uitati ca si in Romania esti mai mult sau mai putin obligat sa faci ore suplimentare, insa nu ti le plateste numeni.

    Current score: 0
  19. vic Says:

    Radu te contrazic. Chiar daca lucram la o firma micuta in Romania, eram platit tot timpul pentru ore suplimentare. :)

    Current score: 0
  20. radu Says:

    Esti un fericit atunci. Eu lucrez la o firma germana ( 700 angajati ), unde cel putin la TESA nu exista notiunea de plata a orelor pe care le stai peste program.

    Current score: 0
  21. Rechinu' Says:

    Vic, am gasit o firma de firma, ce zici ?:

    “De la resurse umane, cu dragoste
    MANUALUL ANGAJATULU CU INTRARE IN VIGOARE IMEDIATA:
    CUM NE IMBRACAM
    Este recomnadat sa veniti imbracati la serviciu conform salariului primit. Daca purtati pantofi Prada de $350 sau o geanta Gucci de $600 vom presupune ca o duceti bine din punct de vedere financiar, deci nu aveti nevoie de o marire de salariu. Daca va imbracati saracacios, va trebui sa invatati sa va administrati banii mai bine pentru a va cumpara haine mai frumoase, prin urmare nu aveti nevoie de o marire de salariu. Daca va imbracati potrivit, sunteti exact acolo unde trebuie si in consecinta nu aveti nevoie de o marire de salariu.
    CONCEDIUL MEDICAL
    Din acest moment nu mai acceptam adeverinta medicala a unui doctor prin care se adevereste ca sunteti bolnav. Daca puteti merge la doctor, inseamna ca puteti veni si la serviciu. OPERATII CHIRURGICALE
    Operatiile chirurgicale sunt interzise . Atata vreme cat sunteti angajat la noi, veti avea nevoie de toate organele. Nu veti elimina nimic. Noi v-am angajat intact. In cazul in care eliminati un organ, vom considera acest lucru indisciplina la locul de munca.
    ZILE IN FOLOS PERSONAL
    Fiecare angajat va primi 104 zile personale pe an. Ele se numesc sambata si duminica.
    ZILE DE CONCEDIU
    Toti angajatii vor primi concediul in aceeasi perioada a anului. Zilele de vacanta sunt dupa cum urmeaza: 1 ianuarie si 25 decembrie.
    ZILE LIBERE PENTRU INMORMANTARI
    Aceasta nu e o scuza sa lipsiti de la serviciu. Oricum nu mai puteti face nimic pentru prietenii, rudele sau colegii morti. In cazurile rare in care un angajat va fi nevoit sa participe la inmormantari, acestea se vor programa seara tarziu. Suntem bucurosi sa va permitem sa lucrati in pauza de pranz pentru a putea pleca mai devreme, cu conditia sa va terminati insarcinarile pe ziua respectiva.
    ABSENTA CAUZATA DE PROPRIUL DECES
    Acest incident poate fi acceptat ca scuza . In orice caz, este necesar un preaviz de 2 saptamani precum si pregatirea unui inlocuitor care sa va preia atributiile.
    FOLOSIREA TOALETELOR
    Mult prea mult timp se petrece la toaleta. In viitor se va merge la toaleta in ordine alfabetica. Spre exemplu angajatii al caror nume incepe cu “A” se vor duce de la 8:00 la 8:20, cei cu “B” de la 8:20 la 8:40, si asa mai departe. Daca nu va puteti deplasa in timpul alocat, veti fi nevoiti sa asteptati pana adoua zi cand sunteti programati. In situatii de maxima urgenta, angajatii pot face shimb de locuri intre ei. Superviserii ambilor angajati implicati in schimb trebuie sa aprobe aceasta schimbare in scris.In plus, acum exista o restrictie de 3 minute de stationare in toalete. La sfarsitul celor 3 minute se va declansa o alarma, hartia igienica se va retrage automat, usa de la toaleta se va deschide si contravenientul va fi fotografiat. La a doua abatere, fotografia va fi publicata in ziarul intern al companiei la rubrica “Acte de indisciplina”.
    PAUZA DE MASA
    Persoanele slabe vor primi 30 de minute pauza de masa, deoarece trebuie sa manace mai mult pentru a arata sanatoase . Persoanele cu greutate normala vor primi 15 minute pauza de masa, pentru a-si pastra silueta. Persoanele supraponderale vor primi 5 minute pauza de masa deoarece este suficient pentru a lua o pastila de slabit.

    Va multumim pentru loialitatea aratata fata de companie. Suntem aici pentru a asigura o experienta pozitiva angajatilor. Orice intrebari, comentarii, nelamuriri, plangeri, reclamatii, frustrari, iritari, suparari, insinuari, acuzatii, vor fi adresate in alta parte. Va dorim o saptamana placuta.
    Conducerea :-)”

    Current score: 2
  22. vic Says:

    Rechinule m-ai dat gata :)))) Pot sa o printez si sa o pun pe usa de la office? :)))

    Current score: 0
  23. La disponibilizare, canadienii sunt mai bine platiti decat americanii | Un roman in Canada Says:

    [...] legea muncii in Canada, oarecum controversata daca e sa aruncam ochii pe conditiile pe care trebuie sa le ai la disponibiliziare ca sa primesti somaj, pare mai prietenoasa cu angajatul, dandu-i un ascendent asupra [...]

    Current score: 0
  24. rdytxfy Says:

    multe tampenii in canada, nu ma mira absolut nimic!

    Current score: 0
  25. Cristi Says:

    Cam ambiguua legea muncii in CA. In RO e mai protectionista pt. angajat, dar multi nu isi cunosc drepturile si nu isi permit sa si le apere pt. a isi proteja jobul.

    Codul muncii prevede ca orele suplimentare sa fie facute numai cu acordul salariatului, exceptie fiind forta majora (pt. mai multe vezi codul muncii art. 117 http://www.codulmuncii.ro/titlul_3_1.html). In plus, pt. un program de lucru normal 40h/sapt, 8h/zi, nu pot fi efectuate mai mult de 8h suplimentare pe saptamana, exceptie facand cei cu program de lucru inegal.

    Din pacate lucrul asta nu se respecta in mare parte din sectorul privat. Am lucrat in trei multinationale si nu am vazut decat odata plata orelor suplimentare… si astea in natura… zile libere.

    Current score: 0

Leave a Reply

send comment from Comment Client

*
To prove you're a person (not a spam script), type the answer to the math equation shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the equation.
Click to hear an audio file of the anti-spam equation