Fara antibiotice

12 Comments Articol citit de 2,557 de curiosi.
Popularity: 21%

Toronto Downtown

   Sunt convins ca o sa vi se para cel putin ciudat felul in care se comporta medicii aici in Canada, mai exact in Toronto, cand e vorba de administrare de medicamente.
   Prin februarie, daca imi amintesc bine, am fost cu baiatul care atunci inca nu implinise 2 ani, la Hospital for Sick Children (spitalul pentru copii bolnavi). Robert tusea foarte rau de cateva zile, cu expectoratie, facuse si febra in ziua aia si am decis pe la ora 20 sa mergem cu el la spital.
   Acolo stupefactie; dupa un consult rapid apoi raza la plamani, apoi inca vreo ora de asteptare, un doctor ne-a dat o reteta care cuprindea Tylenol si Advil adica ceva asemanator cu Paracetamolul si Aspirina…

   Chiar daca atunci am trecut de la nervi la si mai multi nervi am inteles un lucru: in Canada prescriptia de antibiotice se da doar in cazuri rare. Pentru noi romanii e aproape de neinteles. Eu imi amintesc de copilarie, racit fiind cum faceam injectii cu penicilina, moldamin si alte antibiotice unele mai dureroase ca altele. In Canada lucrurile is diferite. Medicii lasa organismul sa lupte cu virusul. Asa se creeaza imunitatea.

Articole recomandate

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

Add to Technorati Favorites

12 Responses to “Fara antibiotice”

 1. K Says:

  beautiful picture! imi place mult blogul tau. keep up the great work.

  Current score: 0
 2. enter Says:

  Da, Taylenon-ul si Advilu-ul sunt panaceul universal , prescris de doctorii din Canada…

  Current score: 0
 3. doina Says:

  Al nostru “enter” e iar prezent, pt. a ne spune ca nu are nici un fel de experienta canadiana, din moment ce inca nu stie sa scrie Tylenol si Advil.
  Cat despre antibiotice, ele nu se prescriu decet in cazul infectiilor bacteriene, deoarece asupra virusilor nu au efect. Asta face orice medic competent, in toata lumea.

  Current score: 0
 4. vic Says:

  Eu nu sunt doctor. Stiu doar ca la fiecare raceala, copil fiind, imi faceau medicii “competenti” romani, fundul poligon. Ce sa inteleg ca erau permanent infectii bacteriene? Plus de asta nu stiu cat de competent is daca fac raza X la plamanii unui copil de numai 2 ani…

  Current score: 0
 5. doina Says:

  Pai, tocmai asta spuneam ca daca medicii copilariei tale stiau mai mult, funduletul tau ar fi ramas probabil neatins. Medicul fiului tau a procedat foarte corect cu radiografia fiindca nu avea alt mijloc de a afla ca nu e infectie bacteriana (gen tuberculoza care a reaparult in tarile sarace si emigrantii o aduc). De acuma, vei avea grija ca fiul tau sa fie tratat in acelasi spital unde are deja un dosar cu istoria medicala si nu i se vor facae radiografii inutile . Sau, daca va schimbati domiciliul, aveti dreptul sa copiati dosarul medical si sa-l transferati. In Canada, aparatele medicale sunt de cea mai avansata tehnologie si foarte performante, asa incat fiul tau nu a riscat nimic. Radiatiile acumulate in timp devin periculoase, de aceea trebuie supravegheate de-a lungul vietii.

  Current score: 0
 6. vic Says:

  @ Doina
  Da, probabil ca este cum zici. In pricipiu ar trebui sa fie cea mai buna aparatura medicala din lume in Canada la cat research se face in domeniul medical aici.

  Current score: 0
 7. Barbu Says:

  Doina, am fost si eu cu al meu ( sub 2 ani)… la urgenta ( )…. avea peste 39.5 C asta dupa ce am incercat sa-i sacdem febra pret de vreo 2 zile cu Tylenol si Advil … m-au trimis acasa cu acelasi tratament , …, pana seara copilutu’ nu a mai mancat iar a doua zi dimineata pe la 3 am a sarit cu toate dozele dublate pe la “freo” 42 cu 3 … asa ca am purces spre marele spital de sorginte canadiana … pe la 9 am bagam in el la antibiotice cu polonicu ca au scapat infectia, vezi doamne nu au vazut-o prima data i(nfectia din gat )desi le-am aratat-o eu.
  Nu e generala impresia dar e multa superficialitate
  cat despre aparatura … hai sa spunem ca nu e rea deloc

  Current score: 0
 8. Doina Says:

  Sigur ca exista si erori, dar din listele pe care le-as putea face eu pt. comparatia dintre erori si succese medicale, cea cu succese invinge incontestabil. Vorbesc de experienta de trei decenii a unei familii.

  Current score: 0
 9. Barbu Says:

  a! … nu Doina! Nu ma intelege gresit! … am spus ca sunt superficiali (unii ! - cam prea multi!) .

  Current score: 0
 10. Doina Says:

  Depinde de tine sa nu te lasi tratat superficial. Indiferent ce meserie ai, cand tratezi cu alte meserii trebuie sa fii si tu cat de bine informat posibil. Nu te duci la urgenta decat cand n-ai alternativa, cand esti ridicat cu salvarea - Doamne fereste. E locul unde daca te duci pe picioare esti tratat superficial, fiindca au in permaneta cazuri muuult mai grave.

  Current score: 0
 11. Barbu Says:

  hm… stiu si eu ce sa zic, Doina?!
  Nu m-am dus la urgenta pentru ca am ales! M-am dus pentru ca nu am avut de ales ( Altfel n-as calca pe-acolo) . Daca tot s-au uitat la el si daca tot le-am indicat infectia din gat eu zic ca ar fi trebuit sa o confirme, doar. Le-am explicat evolutia de 72 de ore a “bolii” , s-au uitat in gat si au dat aprobativ din cap …. in fine ….
  …. a doua oara eram foarte aproape de chemat salvarea dar am ales sa iau masina proprie ca poate aveau altii nevoie de salvarea in cauza …. si asa se plang ca nu pot face fata .
  …. iar la 42 cu 3 nu prea arati bine din punct de vedere clinic …

  oricum nu-i o problema , noi sa fim sanatosi!!!

  Stiu ca sunt “understaffed” in urgente si din pacate am servit pe propria-mi piele situatia de care spui ( atunci ma bucuram ca nu e mai rau ) …. dar in fata mea tot nu au nici o scuza .

  Nu sustin ca trebuie sa prescrie antibiotice intr-o veselie, dar nici nu pot sa le accept pozitia: ” …first kid, first cold, first panic …screw him let’s send him home”

  Current score: 0
 12. Doina Says:

  Deh, ar fi multe de spus, exista si reversul monedei. Ceea ce va pot spune eu e ca mama implineste maine 91 de ani - ne mai auzit in familia mea - si daca n-as fi adus-o aici acum 27 de ani, azi n-ar mai exista. Dar n-am lasat-o sa inghita 90% din medicamentele prescrise… fiindca trebuie spus ca exista o prea mare colaborare intre sistemul medical si cel farmaceutic. Dar unde nu exista?

  Current score: 0

Leave a Reply

send comment from Comment Client

*
To prove you're a person (not a spam script), type the answer to the math equation shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the equation.
Click to hear an audio file of the anti-spam equation