Decizia de a emigra in Canada (II)

8 Comments Articol citit de 3,306 de curiosi.
Popularity: 33%

Merita sa iti echivalezi studiile sau sa faci studii in Canada? Cat conteaza studiile universitare facute in Romania pentru canadieni? Locurile de munca in Canada se gasesc greu?
Chiar trebuie sa faci cele mai mizerabile joburi la inceput sau gasesti de lucru la un nivel mediu?

Q. Merita sa iti echivalezi studiile sau sa faci studii in Canada?
A. Uneori angajatorul tine cont de faptul ca stii sa faci acel lucru mai mult decat daca ii arati niste hartii. Dar asta depinde de situatie. Aici merg binisor certificarile, ma refer la domeniul IT sau diplomele de colegiu. Un curs la colegiu de seara costa cateva mii de dolari ((2-3 seri pe saptamana, de regula de la 17 sau 18 pana pe la ora 22), ajungand la 10 uneori 20 mii de dolari (ex.: stiu un curs de certificare pentru QA - tester de software, cu durata de 2 luni.

Bathurst Street - night photography - Toronto

Bathurst Street - night photography - Toronto

Costa cca 4 mii dolari canadieni), tine cateva luni, poate chiar 1 an, are de obicei o parte de practica in care se poate sa faci cunostinta chiar cu viitorul angajator deoarece unele scoli au “coop” adica plaseaza / recomanda studentii dupa absolvire la diverse companii in vederea angajarii. Exista chiar o cerere destul de abundenta de angajati din randul studentilor proaspat absolventi.
Q. Cat conteaza studiile universitare facute in Romania pentru canadieni?
A. Diplomele universitare din Romania nu au valoare ca si act decat dupa o recunoastere din partea statului canadian, adica va mai trebui sa faci o evaluare a lor apoi ceva cursuri aici, probabil la zi, 1,2,3 sau mai multi ani, asta dupa ce bineinteles faci traducerile la diploma si foile matricole din nou. Asta implica multi bani si timp.

Streetcar - downtown Toronto

Streetcar - downtown Toronto

Q. Locurile de munca in Canada se gasesc greu?
A.Depinde de ce cauti. Unele joburi is mai bine aspectate pe piata locurilor de munca decat altele. Cu cat esti mai specializat pe ceva, cu atat gasesti un loc de munca mai greu insa vei fi mai bine platit. Joburile de larg interes (soferi, bucatari, din domeniul IT samd) se gasesc din belsug. Trebuie sa dovedesti insa in majoritatea cazurilor cel putin 3 lucruri:

 • 1. experienta canadiana de cativa ani in acel domeniu
 • 2. pregatire in domeniu (diploma, certificare, etc)
 • 3. un nivel bun al limbi engleze, franceze sau uneori angajatul trebuie sa fie bilingv.
 • Sunt multi angajatori care cer recomandari de la fostele locuri de munca.

  Torontonians for Canada Day Show

  Torontonians for Canada Day Show


  Q. Chiar trebuie sa faci cele mai mizerabile joburi la inceput sau gasesti de lucru la un nivel mediu?
  A. Depinde de situatie. Cum ziceam si in alt articol despre joburile din Canada, daca stii sa “dai din mana” cu siguranta vei gasi usor un job bunisor sau daca esti foarte bun in computere vei ajunge sa lucrezi din prima in domeniu si pe un salariu foarte bun. Ce se intampla daca esti profesor de istorie in Romania si emigrezi in Canada? Nu va fi usor… Daca ai lucrat in domeniu practic, sa zicem mecanic, electrician, sudor, tamplar, etc, mai mult ca sigur ca iti vei gasi usor job aici.

  Pentru ca meseriile sunt cam la fel pretutindeni. Insa din ce am vazut majoritatea emigrantilor, nu numai romani, ajung sa lucreze cel putin in primul an in joburi joase sau “survival jobs”, ca si superintendenti, soferi, vanzatori, contractori (cei care renoveaza un apartament pentru noii tenanti), etc.
  Mai trebuie luate in considerare si multe aspecte luate in discutie pe alte situri, cum e www.notcanada.com, www.romanianstoronto.ca, forumul www.montreal.ro, etc. Am mai scris un articol referitor la cum traiesc romanii in Canada.

  Articole similare

  If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

  Add to Technorati Favorites

  8 Responses to “Decizia de a emigra in Canada (II)”

  1. Angel_Wing Says:

   Merci pentru raspuns
   Eu am un certificat Microsoft Certified Professional, sper sa ma ajute si pana ce vin in Canada sa fac si un Curs Cisco CCNA.
   Cu franceza stau cam… prost, dar sper sa o invat.
   Merci inca o data de raspuns

   Current score: 0
  2. vic Says:

   cu siguranta iti vei gasi usor job.
   un cisco te va ajuta si mai mult.
   ai MCSE?

   Current score: 1
  3. Sandel Says:

   Cred ca e cam putin MCP, de regula se cauta certificari “complete” gen MCSE/MCAD, adica sa preiei tot ce misca(sau o mare parte) in jurul unei aplicatii, retele, datacenter etc.
   Dupa asta, se va uita prin cv sa vada ce experienta ai, ce proiecte ai facut si cat de capabil esti , cat de autonom esti, cat de independent, astfel incat sa faci singut un proiect/task etc.
   DUPA acesti pasi, vei avea de trecut un test, de regula de design, adica discuti pe baza unor exercitii/probleme cu un baiat care lucreaza deja pe acolo, care de regula e destul de bun. Daca reusesti sa discuti de la egal la egal, testul e trecut.
   De regula sunt cel putin 5 persoane ce aplica pe un job, DAR, daca ai peste 3 ani de experienta si esti bun, NU SE POATE sa NU iei jobul. Sunt multi debutanti care vin si am certitudinea ca cei mai buni vor lua jobul, indifeent unde ai facut studiile.Succes!

   Current score: 0
  4. Turbomaxim Says:

   Salut! Sunt student la marketing in romania crezi ca imi pot gasi de lucru in domeniu in canada? inca o intrebare..De ce canada si nu usa?multumesc pentru raspuns

   Current score: 0
  5. vic Says:

   @Turbomaxim
   Ca student intereseaza-te de programele de lucru pentru studenti pe perioada vacantei. Se poate sa gasesti ceva pe Canada. Desi din cate stiu, in general studentii pleaca vara in USA cu acest gen de programe. (program O-pair sau ceva de gen).
   Daca ai citit articolele din blog iti dai seama de ce am ales Canada si nu USA. In primul rand pentru ca aici se accepta emigranti.

   Current score: 0
  6. Dumutrascu vasile Says:

   Buna sotul este administrator retele si servere si am vrea sa emigram in Toronto sau pe langa ceva orasel mai mic pentru copil are 13 ani si este persecutata in scoal este foarte destept stie engleza bine ce sanse am avea ??Copilul daca l-a lasat repetent poate sa mai termine acolo scoala ?

   Dumutrascu vasiles last blog post..Adevarul gol-golut despre Canada (I)

   Current score: 0
  7. Antoaneta Says:

   Raspund si eu, in pripa:

   Merita sa iti echivalezi studiile sau sa faci studii in Canada?

   Mie mi-a echivalat studiile universitare Ministerul respectiv din Qu├ębec, dar acea bucata de hartie de $100 conteaza numai pentru joburi la guvern si institutii guvernamentale (gen scoala publica sau televiziunea canadiana publica). Eu am facut masterul aici si nu-mi pare deloc rau, a fost superb, sunt alte resurse (biblioteci) si am putut sa-mi desfasor munca de teren in America de Sud cu bursa.

   Cat conteaza studiile universitare facute in Romania pentru canadieni?
   Nu conteaza studiile universitare ci ceea ce stii, concret, sa faci, mai putin daca esti medic, avocat sau contabil, in cazul asta refaci aproape toata scoala, daca vrei si crezi ca merita.

   Locurile de munca in Canada se gasesc greu?
   Depinde ce loc de munca vei cauta, o parte din raspuns e mai sus. Daca esti calificat pentru o profesie cautata, nu se gasesc atat de greu. Rabdarea si perseveranta conteaza.

   Chiar trebuie sa faci cele mai mizerabile joburi la inceput sau gasesti de lucru la un nivel mediu?
   Eu stiu ambele limbi foarte bine si am avut un job mediu de la inceput…dar la nivel mediu am ramas.

   Antoanetas last blog post..Eifman Ballet si carnaval do Brasil

   Current score: 0
  8. Tudor Says:

   Astia care tot intrebati despre Canada.

   ‘Echivalarea” studiilor e o foaie de hirtie fara nici o valoare. Dai un sutar si scrie pe niste hirtii ca ai studii. So what, la angajare la privat nu le cere nimeni. La stat nu prea au valoare. Te cheama la examen coibecii dupa 2 ani de cind ai aplicat.

   Joburile nu la Montreal sunt, ci in lumea anglo. Ca si banii, care au fost inventati tot acolo.

   Canada e o tara mare ( numai provincia Ontario are 3000 km de la un cap la altul ), asa ca puneti intrebari despre orase sau provincii, nu despre “Canada” asa in general.

   Io m-as gindi la Europa in locul vostru.

   Current score: 0

  Leave a Reply

  send comment from Comment Client

  *
  To prove you're a person (not a spam script), type the answer to the math equation shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the equation.
  Click to hear an audio file of the anti-spam equation