“Claxonati daca urati tiganii!”

5 Comments Articol citit de 1,562 de curiosi.
Popularity: 20%

   ”Here you had a group of hate-mongers carrying Nazi flags and signs saying: ‘Honk If You Hate Gypsies.’

   Un articol vechi de acum 11 ani din Toronto Star, mai exact din 28 August 1997, spune ca un grup de evrei au chemat politia sa puna amenzi la miscarea de protest al “capetelor rase” (skinhead) impotriva unor refugiati tigani ce erau cazati intr-un motel din Scarborough, nazisti tipand lozinca de mai sus: “Claxonati daca urati tiganii!” si “Iesiti afara tiganilor” (”Out, Gypsies, Out!”) si bineinteles fluturand steagurile cu zvastika.

   Inainte de a-mi urma ideea articolului va intreb pe voi, cititorii acestui blog, daca este discriminatoriu cand scriu tigan si nu rrom?

   Politia a replicat atunci ca vor pune amenzi daca vor fi incidente la acel motel Lido in zona Kingston Rd. si Lawrence Ave. Est. Bernie Farber, purtatorul de cuvant pentru Canadian Jewish Congress spunea ca el nu intelege de ce nu au fost arestati skinheads pe timpul manifestatiilor. Intrebarea pusa de el era:
   ”Can you imagine what would have been the reaction if they had been carrying signs saying: ‘Honk If You Hate Blacks’ or ‘Honk If You Hate Jews’?”
   Pentru cei care nu stiu deloc engleza, Bernie Farber se intreba ce s-ar fi intamplat daca nazistii purtau lozinci “Claxnotati daca urati negrii” sau “Claxonati daca urati evreii”.

   Oare cum de seamana intamplarile din Europa de acum, cu ce s-a petrecut acum 11 ani in Canada? Sunt sigur ca ati auzit de nemultumirile si protestele italienilor legate de actele criminale ale tiganilor in Italia din ultimul timp.
   Nu stiu cati ati auzit de un grup de tigani romani care au furat dintr-un magazin de bauturi din Calgary, in ianuarie 2007 si care au stat dupa gratii cateva luni. Judecatorul de atunci a incheiat pledoaria spunand “We don’t want people in this community who committed well-orchestrated, well-executed crimes on vulnerable victims.” (Noi nu dorim oameni in aceasta comunitate care sa comita crime asupra celor vulnerabili). Tiganii furasera bunuri in valoare de $13.000.

   Cu siguranta ca sunt multe evenimente aici in Canada in care tiganii sunt actorii principali si probabil ar fi urat din partea mea daca as continua sa le enumar toate faptele lor in acest articol. Si asta pentru ca sunt si romani destui care fac prostii in lume. Nici macar nu stiu daca treburile astea urate tin de rromi sau e ceva cu specific romanesc. Ma refer la a fura, viola, ucide, etc. Cei care sunt inca in Romania sa comute pe Stirile de la ora 5 si sa-mi zica si mie daca nu am dreptate…

   Mi-a venit ideea asta, de a trata subiectul tiganilor prezenti aici in Canada dupa ce un prieten m-a anuntat intr-un comentariu ca a vazut un grup de rromi mancand pere dintr-un copac din fata unei case in zona Victoria Park, Toronto. Unii asteptau stand pe o bordura, cu gentile de voiaj langa ei, sa vina cineva sa-i ia ridice.
   Eu vazusem cativa la vre-o luna dupa venirea in Canada, intr-o parcare din zona Town Centre-ului Overlea cu Don Mills, unul si una, tot holbandu-se pe la masini insa fiind o zona predominanta in indieni am zis atunci ca-s de-ai lor. Mai ales ca seamana la culoare…

   Asadar ei sunt printre noi. Nu au nevoie de viza de resident permanent, nici macar de una de turist, cum spuneau unii in comentariile din articolul Canada elimina vizele pentru romani. E suficient sa spuna ca sunt discriminati in tara de origine si pot emigra oriunde in lume. Ce perspective ofera Canada pentru ei ramane de vazut. Discutiile pe aceasta tema sunt doar la inceput. Atata vreme cat Europa este in fierbere incep sa apara semnele de intrebare. O atitudine moderata, sau de mijloc de greu sa ai luand in considerare aspectele …incendiare ale situatiei.
Apropos stiti ca se spune Romany la singular si Romanies la plural?

   ”Approximately one thousand years ago Gypsies, or Roma, left their native India. Today Gypsies can be found in countries throughout the world, their distinct culture still intact in spite of the intense persecution they…” Gypsy Law By Walter O. Weyrauch

   Puteti citi articolele din care m-am inspirat aici:
http://www.hartford-hwp.com/archives/44/172.html

http://www.cbc.ca/canada/calgary/story/2007/03/13/gypsies-thefts.html

http://www.romnews.com/community/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=543

http://www.romnews.com/community/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=571

Articole similare

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

Add to Technorati Favorites

5 Responses to ““Claxonati daca urati tiganii!””

 1. alexandra Says:

  Hai terminatio cu prostiile. Vrea sa zica cineva ca noi romanii suntem mai cuminti decat tiganii? Canada are destui “tigani” ai ei.

  Current score: 0
 2. Cristi Says:

  Of, ar fi atat de multe de spus… Dar un subiect ca acesta incinge mereu spiritele.

  Pt mine, termenul tzigan (pe care il folosesc) se refera cu precadere nu atat la rromi sau la romanii “tziganizati”, cat mai ales la cei ce se comporta ca atare :)

  Si nu, nu cred ca putem nega ca rromii furnizeaza inca din pacate majoritatea “tziganilor” :(

  Cristis last blog post..Sunt desteapta? Ma imbrac prost

  Current score: 0
 3. vic Says:

  Ai dreptate Cristi.
  Cunosc destui romani care se comporta ordinar si care ar putea fi numiti tigani, chiar daca au pielea alba.
  Pe de alta parte cunosteam, in Romania fiind, tigani la care bunul simt si simtul masurii ii caracteriza pe deplin.
  Azi insa, facand o plimbare la lacul Ontario, prin zona Downtown, privind la ratele care se balaceau linistite pe apa lacului, n-am putut sa nu ma gandesc ce soarta ar avea daca le-ar pune gand rau “coloratii” …amintindu-mi de poveastea de la Viena.
  Ah, erau si 2 gaste salbatice pe lac. Damn! :))

  Current score: 0
 4. Rosca Says:

  Cam greu de crezut ca ar tine evreii cuiva partea. Dar asa scrie si in acel articol, deci e adevarat. Lucrez cu 2 evrei la munca si sincer sa fiu nu-s chiar asa generosi.

  Current score: 0
 5. valeo Says:

  Stim cu totii ca exista o problema privitoare la tigani dar nu trebuie generalizat. In fond lucrurile tre judecate lucid si impartial dupa prevederile legale. In Romania, atita vreme cit autoritatea nu functioneaza, “minoritatea roma” isi continua obiceiurile nomade … iar daca vom cobori la radacina, ma refer la copii de tigani, acestia nu sint nici mai rai nici mai lipsiti de inteligenta decit ceilalti…

  Current score: 0

Leave a Reply

send comment from Comment Client

*
To prove you're a person (not a spam script), type the answer to the math equation shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the equation.
Click to hear an audio file of the anti-spam equation