Betty Roodish Goodwin

7 Comments Articol citit de 295 de curiosi.
Popularity: 71%

Probabil ca numele nu va spune nimic cum nici mie nu mi-a fost cunoscut pana acum. Betty Roodish Goodwin a fost unul dintre artistii de aur ai Canadei. S-a stins din viata astazi in Montreal lasand in urma o impresionanta galerie de picturi, sculpturi, desene, modele impresionante de costume, bijuterii de o deosebita finete, fotografii si alte obiecte inedite de arta.

Dar ceea ce nu am spus pana acum, dincolo de mostenirea fabuloasa de arta lasata in urma, e ca parintii artistei au fost romani, imigrati in Canada la inceputul secolului, ea nascandu-se pe 19 Martie 1923 in Montreal. Asadar Betty, o canadianca cu sange romanesc in vene, a dus la desavarsire o opera vasta si nemuritoare, facandu-se iubita si respectata in toate cercurile de arta din Canada, US si nu numai.

Betty Roodish nu a avut nicodata un artist care sa o formeze. Si-a dedicat pur si simplu viata artei si a ajuns prin asta un artist desavarsit fiind primul vorbitor de limba engleza din provincia Quebec a Canadei care a primit premiul “Paul-Emile Borduas” din partea guvernului provinciei.

Betty Roodish a primit acum cinci ani, Ordinul Canadei, pe langa alte onoruri si doctorate de la Universitatea din Motreal sau cea din Guelph si Waterloo. A primit de asemenea si distinctia Guggenheim Fellowship.

In 1996, Goodwin a donat 15o de lucrari ale sale catre Art Gallery of Ontario (la care sper sa ajung si eu cat mai curand), in acelasi an ea primind si premiul Harold Town.

“Partea cea mai ciudata e ca niciodata nu m-am gandit ca voi deveni un artist… Am continuat sa merg insa mai departe, impingand lucrurile, mereu si mereu, stiind ca intr-o zi, roata se intoarce si lucrurile ajung sa te impinga pe tine”, a declarat Betty Roodish acum cativa ani in urma, vorbind despre succesul sau.

Sper ca nu v-am plictisit cu subiectul insa mie mi s-a parut ceva extraordinar sa aflu ca o artista cu sange romanesc in vene a ajuns sa cucereasca tara in care traiesc, Canada. Pacat ca Romania inca nu s-a trezit sa aiba grija de propriile talente. Pana se va trezi, daca se va intampla asta, vor fi plecati toti oamenii inzestrati din Romania, fie ca e vorba de sportivi, elevii cu rezultate de exceptie la olimpiade sau cei cu dar de la Dumnezeu in domeniul artei.

Daca v-am starnit interesul puteti citi pe larg despre Betty Roodish Goodwin intr-un articol dedicat artistei pe site-ul canada.com

Exercitiu de gandire: Ar fi ajuns Betty Roodish Goodwin la fel de celebra daca s-ar fi nascut si ar fi trait in Romania?

Share This Post

Articole similare

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

Add to Technorati Favorites

7 Responses to “Betty Roodish Goodwin”

 1. Suchmaschinenoptimierung Says:

  ce tare!

  Current score: 0
 2. vic Says:

  ti-am lasat comentariul desi nu e frumos sa faci spam… daca aveai ceva de zis era o treaba si aveai si link. Data viitoare incearca sa dezvolti o idee ca sa ramanem prieteni. Is totusi curios daca mai dai pe acest blog.

  Current score: 0
 3. noryshor Says:

  f interesant articolul! sunt multi mari romani despre care nu am aflat nici dupa moartea lor:
  una dintre cele mai mari pianiste ale lumii este tot o romanca: Clara Haskil - “, în Elveţia o stradă şi o piaţă îi poartă numele. În Vevey se organizează o dată la doi ani Festivalul Clara Haskil, unul dintre cele mai importante concursuri de pian din lume”, este “românca despre care Charlie Chaplin spunea că este, alături de Winston Churchill şi Albert Einstein, unul dintre cele mai mari genii pe care le-a cunoscut vreodată omenirea” etc… iar printre romani sunt sigura ca f putini au auzit despre ea. mai multe aici:
  http://povestea-vorbei.blogspot.com/2008/12/clara-haskil.html

  nu inteleg de ce se bate in televiziune atata moneda cu ultimele barfe din viata manelistilor, dar nu sunt in stare sa realizeze macar un documentar despre viata fiecaruia din marii romani pe care - ce pacat - strainii ii cunosc uneori mai bine si ii apreciaza mai mult, chiar si dupa moarte…

  noryshors last blog post..I’m with Stupid

  Current score: 0
 4. vic Says:

  Pe mine nu ma mai mira nimic din presa romaneasca, sau mai bine zis televiziunile romanesti. Scot in fata numai borfasii, haimanalele, smecherii si altii din neamul lor. Asta le aduce malaiul, publicul romanesc adora subiectele de strada, iubeste mahalaua.
  Ma uitam chiar la acest articol si alta concluzie n-am: daca nu scriu de manelisti sau alti idioti, lumea nu este interesata sa citeasca, sau, mai mult, sa comenteze.
  Nu-mi doresc decat ca toti romanii inzestrati sa se nasca intr-o tara (NU Romania) care stie sa-i aprecieze. Sau macar sa emigreze de la o varsta frageda sa poata sa-si puna in valoare talentul. Chit ca dupa o vreme nimeni nu-i va sti ca au fost romani la origine.
  Multumesc de comentariu Noryshor :)

  Current score: 0
 5. valeo Says:

  Arta in cadrul culturilor mici (cum este si Romania) ramine un domeniu auxiliar. Pe linga sustinerea minima de care ar trebui sa se bucure un artist ar mai trebui sa existe si un mediu care sa resimta nevoia de arta… intr-un fel, arta e un “capriciu” al statelor cu economie puternica si stabilitate sociala!
  Astept cu nerabdare pareri de la tine Vic dupa ce vei vizita Art Gallery of Ontario! (macar pt tine e la o aruncatura de bat ;) )

  valeos last blog post..

  Current score: 0
 6. vic Says:

  Valeo nu-mi mai aminti ca am planuri mari de culturalizare anul asta ;) Sper sa ies mai des din casa si sa mai vad si eu zona unde stau, ca in asta primul an nu prea am mai avut timp de relax.
  Asta cam asa e, unde lumea este bogata este si boema.

  Current score: 0
 7. Rechinu' Says:

  Vic, anul asta nu mai ai timp, poate in 2009 !!!

  Current score: 0

Leave a Reply

send comment from Comment Client

*
To prove you're a person (not a spam script), type the answer to the math equation shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the equation.
Click to hear an audio file of the anti-spam equation